Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Project Δ1 και Δ2, Η κτηνοτροφία του τόπου μου

 Επίσκεψη στην κτηνοτροφική μονάδα Γεωργίου και Δημητρίου Λέγκα 

Καθώς βαδίζουμε κατά μήκος της όχθης του ποταμού Πέλεκα, από την πλευρά της Ανδρομάχης, συναντούμε την κτηνοτροφική μονάδα των αδελφών Λέγκα.
Είναι μία γαλακτοκομική μονάδα αιγοπροβάτων, από τις μεγαλύτερες του Νομού            Πιερίας.
Υπολογίζεται ότι στο νομό μας υπάρχουν περίπου 320 μονάδες αιγοπροβάτων, 15 κτηνοτροφικές μονάδες αγελάδων και 20 χοιροστάσια.
Οι αδελφοί  Δημήτριος και Γεώργιος  Λέγκας ξεκίνησαν πριν από 18 χρόνια την δημιουργία αυτής της μονάδας, δίχως να έχουν ασχοληθεί πρωτύτερα. Αποτελείται  από σύγχρονες εγκαταστάσεις (αρμεκτήριο, στάβλοι, σιλό) και μηχανήματα.
Εκείνο που επίσης μας έκανε εντύπωση είναι το μικρό σπιτάκι, η «Πλιάμισα», όπως το ονόμαζαν παλιά οι κτηνοτρόφοι. Είναι το αγροτόσπιτο των Βλάχων. Είδαμε παραδοσιακά αντικείμενα που στολίζουν το χώρο. Βρίσκεται μέσα σε ένα πράσινο δροσερό μέρος όπου ο επισκέπτης ξεκουράζεται, πίνοντας το νόστιμο ξυνόγαλα τον καφέ ή τον χυμό του, απολαμβάνοντας την ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών.
Οι μαθητές των Δ1 και Δ2 τάξεων του 12ου Δ. Σχολείου Κατερίνης ξεναγήθηκαν στο χώρο αυτό, από τον κύριο Δημήτριο Λέγκα και από τον κύριο Δημήτριο Σιαμάτρα, πρόεδρο του συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας. Είδαν το σύγχρονο αρμεκτήριο. Έβαλαν τα θήλαστρα στους μαστούς των ζώων και είχαν την εμπειρία να δουν από κοντά και να χαϊδέψουν τα νεογέννητα κατσικάκια. Επίσης είδαν και χάρηκαν τις βασιλικές χήνες  και τις χηνόπαπιες. Κάθισαν επάνω σε σελωμένο άλογο και ξεκουράστηκαν τρώγοντας τα κεράσματα που μας ετοίμασαν ο πρόεδρος των Κοκκινοπλιτών και οι ιδιοκτήτες της μονάδας.
Η επίσκεψη αυτή έδωσε στους μαθητές μας το ερέθισμα να γνωρίσουν από κοντά την κτηνοτροφία του τόπου μας και ίσως αργότερα να ασχοληθούν και οι ίδιοι επαγγελματικά.
Το βιωματικό μέρος ήταν το σπουδαιότερο. Τα παιδιά είδαν, άκουσαν, ρώτησαν, ασχολήθηκαν και χάρηκαν. Κατάλαβαν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει κάποιος  κτηνοτρόφος. Αρκεί να το θέλει.
Το 12ο Δ. Σχολείο Κατερίνης ευχαριστεί θερμά το ταξιδιωτικό γραφείο OLIMPIOS TRAVEL και τον οδηγό του γραφείου, τον κ. Κουκουβίτη Ιωάννη, αντιπρόεδρο του συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας, που μερίμνησε για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών μας στη μονάδα.
Επίσης ευχαριστούμε τους κυρίους Δημήτριο και Γεώργιο Λέγκα για την φιλοξενία τους στον όμορφο αυτό χώρο.  




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου