Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Παιδί και τραυλισμός


 
Ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει ορισμένους γονείς είναι ο παιδικός τραυλισμός. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε  μια δυσκολία στο παιδί να μιλήσει η οποία συνοδεύεται με μορφασμούς στο πρόσωπο και έντονες κινήσεις στα χέρια, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε.
 
Τι μπορείτε να κάνετε όταν τραυλίζει ένα παιδί:

1. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα ώσπου το παιδί σας ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει προτού αρχίσετε να μιλάτε.

2. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεών σας στο παιδί.

3. Αντί να το ρωτάτε για όσα λέει, σχολιάστε τα χωρίς να του προκαλείτε αμηχανία.

4. Χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις του προσώπου σας και τη γλώσσα του σώματος για να καταλάβει το παιδί σας ότι προσέχετε το περιεχόμενο αυτού που θέλει να σας πει και μην επικεντρώνεστε στον τρόπο που το λέει.

5. Να ασχολείστε μαζί του κάθε μέρα για συγκεκριμένη ώρα και στο διάστημα αυτό να δίνετε στο παιδί την αμέριστη προσοχή σας. Να το αφήνετε να επιλέγει τι θα ήθελε να κάνει και να του επιτρέπετε να σας κατευθύνει σε δραστηριότητες. Να αποφασίσει το ίδιο αν θα μιλήσει ή όχι.

6. Να του μιλάτε αργά, χαλαρά, ήρεμα με πολλές παύσεις. Αυτό το μοντέλο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για το παιδί, ώστε να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας.

Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να μάθουν να μιλούν με τη σειρά και να ακούν, ώστε τα παιδιά που τραυλίζουν να διευκολύνονται όταν υπάρχουν λίγες παύσεις και έχουν την προσοχή των άλλων.

 Αν το παιδί φέρει για συζήτηση το θέμα του τραυλισμού του, μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί του ειλικρινά, διαβεβαιώνοντάς το ότι θα το ξεπεράσει. Προσπαθήστε να μειώσετε τυχόν σχόλια και επικρίσεις που ενδεχομένως εισπράττει από τους γύρω. Να τους ενημερώσετε ώστε να μην του μιλούν γρήγορα, να μην το διακόπτουν και να μην του κάνουν ερωτήσεις. Πάνω από όλα, όμως, να μεταφέρετε στο παιδί το μήνυμα ότι το αποδέχεστε όπως είναι, είτε τραυλίζει είτε όχι.

 Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

• Να χρησιμοποιείτε εκφράσεις του τύπου “ηρέμησε”, “σκέψου προτού μιλήσεις” ή “μίλα πιο αργά”.

• Να τονίζετε τον τρόπο που μιλάει το παιδί.

• Να το διακόπτετε όταν μιλάει.

• Να συμπληρώνετε τις προτάσεις του επειδή δεν αντέχετε να περιμένετε να τις ολοκληρώσει με το ρυθμό του.

• Να το κριτικάρετε ή να το εκθέτετε σε δύσκολες καταστάσεις.

• Να το υπερπροστατεύετε και να είσαστε χαλαροί στα όρια και στην πειθαρχία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου