Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε πνιγμούς !


 
Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι σήμερα έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες περισσότερα από 70 άτομα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνδρες.

Πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στο νερό προτού περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό τους. Μετά το φαγητό το αίμα μεταφέρεται στο στομάχι για να κάνει την πέψη, με αποτέλεσμα η καρδιά να αιματώνεται λιγότερο και να δημιουργείται κίνδυνος, κυρίως για άτομα με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους.

Η αμέλεια των ίδιων των λουομένων μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για την πανευρωπαϊκή μας πρωτιά στους πνιγμούς, ωστόσο δεν είναι μοναδική. Η αδυναμία ή και η αδιαφορία των τοπικών αρχών να συμμορφωθούν με τον νόμο για υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη σε παραλία που χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη θεωρείται ως ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος για τους εκατοντάδες νεκρούς από πνιγμό κάθε χρόνο.


Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;
Στο ερώτημα αν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, σαφώς και υπάρχει. Εκτός από την τήρηση των υποχρεώσεων των τοπικών αρχών, λύση αποτελεί και η γνώση που προέρχεται κυρίως από την εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης. Σε ότι αφορά την εκπαίδευση αυτή αποτελεί μέλημα της πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομίας (όπως είναι γνωστό, χωρίς χρήματα τίποτα δεν περπατάει σοβαρά και υπεύθυνα).

Στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του σχολείου προβλέπεται και το μάθημα της κολύμβησης! Πόσοι στα αλήθεια το γνωρίζουν αυτό; Το μάθημα αυτό αποτελεί ενότητα της Φυσικής Αγωγής (Γυμναστικής), και επιβάλλεται να υλοποιείται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και κυρίως στο Δημοτικό Σχολείο. Το σχολείο μας έχει την “καλή τύχη” να συμμετέχει σε πιλοτική εφαρμογή του μαθήματος της κολύμβησης με λίγα τμήματα των μικρών τάξεων. Παρόλο που το πρόγραμμα βραβεύτηκε ως καλή πρακτική από το Υπουργείο Παιδείας, δεν κατέστη δυνατό να αρχίσει έγκαιρα κατά την παρελθούσα σχολική χρονιά η εφαρμογή του! Και αυτό χάρη σε απίθανες λεπτομέρειες που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα από τους αρμόδιους του Υπουργείου.

Ελπίζουμε για τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα να γενικευτεί, να αρχίσει έγκαιρα και οι μικροί μαθητές να γνωρίσουν όλοι ανεξαίρετα τα μυστικά του υγρού στοιχείου. Μόνο έτσι θα πάψουμε να θρηνούμε αδικαιολόγητους πνιγμούς στη χώρα μας, η οποία ως γνωστό περιβάλλεται από ατελείωτα χιλιόμετρα πανέμορφων ακτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου