Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ημέρα αφιερωμένη στην τέχνη ήταν η σημερινή για το σχολείο μας και συγκεκριμένα στο  Θέατρο. Πολλά τμήματα του σχολείου μας είχαν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση που ανέβηκε από τοπικό θεατρικό σχήμα. Και την παρακολουθήσαμε. Οι εντυπώσεις μας άριστες!
Διαβάστε παρακάτω τις εντυπώσεις της μαθήτριας του Β1 Ελένης Αλμπέρη….

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τιμώντας τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών

Στα πλαίσια του καθιερωμένου εορτασμού των "Τριών Ιεραρχών", το Σχολείο μας βρέθηκε σήμερα 30/1 στην εκκλησία της Ενορίας μας (Άγιος Σάββας) και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία ...

Στο σημερινό εκκλησιασμό, με αφορμή τη γιορτή η οποία για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, πήγαμε μαζί με τη σημαία μας, την οποία συνόδευσαν μαθητές του ΣΤ1...

Ποιοι ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα


 
Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ίσως να είναι και οι μόνοι ιεράρχες που δεν τους ξεχνάμε από τα μαθητικά μας χρόνια. Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου γινόντουσαν και γίνονται στα σχολεία εκδηλώσεις μνήμης. Είναι οι προστάτες των γραμμάτων και κατ' επέκταση και δασκάλων και μαθητών.

Καθένας βέβαια έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε σήμερα 30 Ιανουαρίου.

Γιατί τους γιορτάζουμε μαζί; Γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. ήταν και οι τρεις σοφοί.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Εκκλησιασμός...



Οικογένεια Μέννυμ...


(Παρουσίαση βιβλίου)
Οι Μέννυμ είναι μια αγαπημένη οικογένεια που ζει στο νούμερο 5 της Μπρόκλχερστ Γκρόουβ. Τα πέντε παιδιά απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση τις φροντίδες της μητέρας τους, της Βινέττα, που δίνει πάντα τον καλύτερό της εαυτό, για να κρατά πειθαρχημένη ακόμη και την ατίθαση Απλμπάυ. Ο άντρας της Βινέττα, ο Τζόσουα είναι νυχτοφύλακας και ανησυχεί για τη δουλειά του. Σε κάθε μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται, οι Μέννυμ κάνουν οικογενειακό συμβούλιο, όπου πάντα προεδρεύει ο σερ Μάγκνους.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τα Χέγια


(Παρουσίαση βιβλίου)
Η Μάτα, ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι που δεν της έχουν πει ακόμα την αλήθεια για τη μαμά της, περνάει τα εφηβικά της χρόνια.
Τη Μάτα τη μεγάλωσε η ανύπαντρη θεία της Καλλιόπη μαζί τον πατέρα της Μάτας. Κάποια στιγμή ο πατέρας της την παίρνει και πάνε στο Δαδί, το χωριό τους και γιορτάζουν τα Χέγια. Στην πλατεία μαζί με τους άλλους πολίτες, η Μάτα γνωρίζει έναν φοιτητή που θα γίνει φίλος της.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Κοπή βασιλόπιτας


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα τμήματα του σχολείου μας με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών τους, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Οι πίτες ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων. Για τους τυχερούς που βρήκανε το φλουρί, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων φρόντισε να τους χαρίσει από ένα βιβλίο εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας


Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή του αγίου Αθανασίου, σας παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες από τη σημαντική για την Πίστη μας ζωή του….
Εξέχουσα μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας, που διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάσθηκε από την εκκλησία Μέγας. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 2 Μαΐου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του. Στα καθ’ ημάς, είναι πολιούχος Άγιος του Διδυμοτείχου, της Ιστιαίας και της Αμφιλοχίας.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ο Άγιος Αντώνιος

Ονομαστός χριστιανός ασκητής της Αιγύπτου και θεμελιωτής του μοναχικού βίου στην Ανατολή. Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου.
Ο Αντώνιος γεννήθηκε γύρω στο 250 στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, από γονείς εύπορους και ευλαβείς. Έζησε στα χρόνια ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως ο Διοκλητιανός (284-305), ο Μαξιμιανός (285-305) και ο Μέγας Κωνσταντίνος. Από την παιδική του ηλικία ήταν ολιγαρκής και αυτάρκης κι έδειξε ενδιαφέρον για τη λατρευτική ζωή της εκκλησίας.
Σε ηλικία 20 ετών έχασε και τους δύο γονείς του. Έξι μήνες αργότερα μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, υπακούοντας στην ευαγγελική περικοπή του πλούσιου νεανίσκου, και αποσύρθηκε σε σπήλαιο της ερήμου, όπου έζησε ασκητικό βίο για 25 συναπτά έτη. Η φήμη του διαδόθηκε σύντομα στις τοπικές εκκλησίες, πολλοί δε χριστιανοί κατέφευγαν στην ίδια περιοχή για να ασκητεύσουν και να ακούσουν τη διδασκαλία του.

Ο Άγιος Αντώνιος στη Λαογραφία


  • Στη λαϊκή παράδοση υπάρχει η δοξασία ότι ο Άγιος Αντώνιος τιμωρεί όσους εργάζονται την ημέρα της μνήμης του.
  • Οι κάτοικοι της Βέροιας τιμούν τον άγιο ως ιατρό των ψυχοπαθών, των «δαιμονισμένων», οι οποίοι πρέπει να έχουν νηστέψει επί σαράντα ημέρες και να έχουν προσδεθεί, αφιερωματικά και τελετουργικά, στο ναό του αγίου.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Επιστροφή στην κανονικότητα!

Μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων επί μια εβδομάδα, τα σχολεία επιτέλους άνοιξαν! Όλη την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθούσαμε τα καμώματα της «Αριάδνης» η οποία βύθισε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα στο πολικό ψύχος και το χιόνι. Έτσι λοιπόν και η περιοχή μας παρουσίασε τα τυπικά προβλήματα της χειμωνιάτικης κακοκαιρίας και τα σχολεία μας συνέχισαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους…
Όλα αυτά όμως πήραν ένα τέλος σήμερα. Από νωρίς το πρωί το σχολείο μας ζωντάνεψε καθώς γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές και υποδέχτηκε στη ζεστασιά του τους μικρούς φίλους μας….

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κλειστά σχολεία και την Παρασκευή!

 
Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 13-1-2017 τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία και των τριών Δήμων της Πιερίας, με απόφαση των Δημάρχων λόγω  παγετού και επικίνδυνων συνθηκών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών .

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κλειστά τα Σχολεία και την Πέμπτη


Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Πέμπτη 12-1-2017

τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία και των τριών Δήμων της Πιερίας,

με απόφαση των Δημάρχων λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κλειστά τα Σχολεία και την Τετάρτη (11/1)



Όπως ενημέρωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη 11-1-2017
τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των τριών Δήμων της Πιερίας
με απόφαση των Δημάρχων λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Σχολεία κλειστά λόγω παγετού



 Κλειστά θα παραμείνουν για τη Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10 Ιανουαρίου, τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των τριών Δήμων της Πιερίας με απόφαση των Δημάρχων λόγω του παγετού και του ψύχους.
Τη Δευτέρα θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για τη λειτουργικότητα και αρτιότητα των υδραυλικών και θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων ευθύνης τους. Αν διαπιστωθούν προβλήματα στις υποδομές, σε συνεργασία με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Δημοτική Αρχής και το Σύλλογο Γονέων θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες επίλυσής των.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Περιμένοντας το χιονiά….



Περιμένοντας το χιονιά, ο οποίος την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά λοξοδρόμησε, σας παραθέτουμε κάποιες σημαντικές οδηγίες τις οποίες πήραμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ Η ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:
•Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
•Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος



Με αφορμή τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ευκαιρία να κάνουμε μια αναφορά σε αυτές, με πληροφορίες που πήραμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα σημειώνονται στη χώρα μας χιονοπτώσεις που διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες και συχνά συνοδεύονται από χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.
Οι χιονοπτώσεις μπορεί να είναι τοπικές ή να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας. Συνήθως, οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις σημειώνονται στις βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας, όπου το χιόνι παραμένει για όλη σχεδόν τη χειμερινή περίοδο.

Ο Άγιος Ιωάννης

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος", τον οποίο και βάπτισε. Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική, ζητώντας από κάθε άνθρωπο να σταματήσει την ανηθικότητά του, βαπτίζοντας όσους έπαιρναν μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, αποδοκίμασε ανοικτά την σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα με την γυναίκα του αδελφού του τελευταίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Και εις μεν την Παλαιά θεωρείται ως "Προφήτης" εις δε την Καινή ως "Πρόδρομος". Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.
ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΓΟΝΤΗ
ΤΜΗΜΑ Ε2

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Άγια Θεοφάνεια

Τους ουρανούς βάπτισμα του Χριστού σχίσαν,
Τους αυτό μη χραίνοντας ένδον εισάγει.
Βάπτισεν εν ποταμώ Χριστόν Πρόδρομος κατά έκτην.
Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί.

Ήρθανε τα Φώτα με τα έθιμά τους

Αν τα Χριστούγεννα τα χαρακτηρίζει το αίσθημα της προσμονής για την έλευση του Θεανθρώπου και την Πρωτοχρονιά η ελπίδα για τα δώρα του νέου χρόνου, τα Φώτα ξυπνούν αισθήματα χαράς και ιερού ξεφαντώματος. Φώτα είναι στο κάτω κάτω...
«Η γιορτή των Φώτων εντάσσεται στις γιορτές του 13ημέρου. Αφορά ουσιαστικά την περίοδο που γιορτάζουμε από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Φώτων διασταυρώνονται ειδωλολατρικά και χριστιανικά έθιμα», εξηγεί ο καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΖΩΦΡΑΦΙΕΣ

 

Παιδί και ζωγραφιές τι να παρατηρήσουμε
Όταν ένα παιδί μουντζουρώνει, στέλνει ένα πλήθος μηνύματα, που πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε για να αξιολογήσου­με σωστά κατά την ερμηνεία τους. Αυτό ισχύει τόσο για τους παιδαγωγούς όσο και για τους γονείς και είναι απαραίτητο για την αποφυγή λαθών. Πρέπει να παρατηρήσουμε λοιπόν το κρά­τημα τον μολυβιού από το παιδί, την κάλυψη της κόλας, το ση­μείο εκκίνησης, που είναι η αφετηρία της σχεδίασης, τη γραμμή που το παιδί αφήνει στο χαρτί, την πίεση που ασκεί στην κόλα, τη μορφή που προσλαμβάνει το μουντζούρωμα.
 
Το κράτημα του μολυβιού

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

10 tips για να βοηθήσετε το παιδί με ΔΕΠΥ να ακολουθήσει οδηγίες

 

Η ανεπιτυχής ακουστική επεξεργασία είναι βασική αιτία της αδυναμίας του παιδιού με ΔΕΠΥ να ακολουθήσει προφορικές οδηγίες. Πώς θα βελτιώσουμε το μηχανισμό επεξεργασίας;

1. Ζητήστε την προσοχή του! Πριν ακόμα ξεκινήσετε να δίνετε οδηγίες, ζητήστε από το παιδί να σας προσέξει.

2. Μιλήστε ήσυχα! Πείτε ό,τι θέλετε με ήσυχη, ήρεμη φωνή, χωρίς να προσπαθείτε να καλύψετε τη δική του ένταση φωνής.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Φτιάχνουμε δέντρο κάδρο με καμβά και πολλά κουμπιά

 

Τα κουμπιά είναι από τα πιο όμορφα υλικά για κατασκευές, κουμπιά με υπέροχα χρώματα, μεγέθη, σχέδια και σχήματα, κουμπιά πλαστικά ή μεταλλικά.
 
Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με τα κουμπιά, που συνήθως μας περισσεύουν από παλιά ρούχα; Τα κουμπιά είναι το τέλειο υλικό για κατασκευές, κατασκευές με φαντασία, όπως είναι ο υπέροχος και μοναδικός πίνακας ζωγραφικής/κάδρο που θα φτιάξουμε αμέσως τώρα!

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα


 

 
Τα έθιμα της πατρίδας μας είναι πολλά και ποικίλουν. Κι αυτό ισχύει και για τα έθιμα που αφορούν στο καλωσόρισμα του νέου έτους.
 
Στόχος είναι να μπει με το καλό ο νέος χρόνος και να παραμείνει καλός έως το τέλος του. Γι' αυτό και σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το σπάσιμο του ροδιού, το ποδαρικό ακόμα και η βασιλόπιτα έχουν το νόημά τους.
Βασιλόπιτα

Ευχές


Ευχές για την καλή χρονιά!