Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Αλλαγή ώρας!

 
Μία ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν και να δείχνουν 03:00.
Η χειμερινή ώρα θα διατηρηθεί έως και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2017.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Η Παρέλαση της 28ης





Κάτω από ένα μολυβένιο ουρανό και «τσουχτερό»  κρύο, τα σχολεία της πόλης μας και πολλοί σύλλογοι και οργανώσεις παρέλασαν για να τιμήσουν το ιστορικό ΟΧΙ που είπαν στους ξένους επιβουλείς οι κοντινοί πρόγονοι! Μέσα σε ένα κλίμα πατριωτικό παρέλασαν και τα παιδιά του σχολείου μας, συμβάλλοντας και αυτά στο όλο γιορτινό πνεύμα που επικρατούσε.

Εμείς δεν έχουμε παρά να τα συγχαρούμε αυτά και τον επικεφαλής εκπαιδευτικό τους, τον κ. Αντώνη.

Το βαθύτερο νόημα του ιστορικού «ΟΧΙ»

 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, για όποιον δεν έχει βιώσει συνθήκες, που επέβαλαν την ιστορική απάντηση του ΟΧΙ το 1940, να κατανοήσει τη θέση ενός δικτάτορα που πρέπει να απαντήσει σε ένα ιταμό Ιταλικό τελεσίγραφο που απαιτεί εδαφικές παραχωρήσεις και τον ψυχισμό ενός λαού που καλείται να επωμιστεί τις συνέπειες της απάντησης και να ανταποκριθεί σε μια πρόσκληση θυσίας, με χαρακτήρα δραματικό, γιατί η θυσία αφορούσε την ίδια την ύπαρξη του Έθνους μας.
     Στα απομνημονεύματα του ο επιδώσας το τελεσίγραφο, Ιταλός πρεσβευτής Grazzi, μας μιλάει, για  ένα λαό που αρνήθηκε να αρνηθεί τον εαυτό του, την τιμή και το ένδοξο παρελθόν του και ένα πρεσβύτη που διάλεξε για την πατρίδα του, το δρόμο της θυσίας και όχι της ατίμωσης, που τον έκαναν να αηδιάσει για το επάγγελμα του και να χαρακτηρίσει την επίδοση του τελεσιγράφου «θλιβερό καθήκον».        
 
Για τη συνέχεια κάντε κλικ εδώ!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κατάθεση στεφάνων


Στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας, σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, συγκεντρώθηκαν οι αρχές της πόλης μας και αντιπροσωπείες συλλόγων και σχολείων της πόλης μας. Ο λόγος προφανής! Η αυριανή γιορτή για την επέτειο του μεγαλειώδους ΟΧΙ. Προς τιμή λοιπόν αυτών που το είπαν και το τίμησαν έγινε κατάθεση στεφάνων. Την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Πιερίας εκπροσώπησε το σχολείο μας, το οποίο παραβρέθηκε δια του σημαιοφόρου και των παραστατών του. Όταν ήρθε μάλιστα η σειρά της Πρωτοβάθμια για να καταθέσει στεφάνι, η μαθήτρια του σχολείου μας η Μπούσια. το έκανε με τον προσήκοντα σεβασμό και καμάρι γεμίζοντας περηφάνια όλη τη σχολική μας κοινότητα…

Η σχολική γιορτή της 28ης

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη από γονείς και μαθητές αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας η καθιερωμένη σχολική γιορτή για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ.
Από νωρίς άρχισαν να συρρέουν γονείς και μαθητές και περί τις 08.45 ο Διευθυντής του σχολείου μας καλωσόρισε τους παρισταμένους με λίγα λόγια μεστά και ουσιώδη και προϊδέασε όλους για το τι θα ακολουθήσει. Η συνέχεια τους δικαίωσε όλους αφού η κ. Ειρήνη παρουσίασε το ιστορικό της μεγάλης μας επετείου με τον projector και οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη σειρά του κάλυψαν με επιτυχία το όλο πλάνο του προγράμματος με σκετσάκια και ποιήματα.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


 

 Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 08.30 σας προσκαλούμε στο σχολείο μας
για να παρακολουθήσετε τη σχολική μας γιορτή.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι κατεξοχήν ευκαιρία να σκεφτούμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και την αποφασιστική αντίσταση του λαού μας απέναντι στον φασισμό. Στο «Όχι» συμπυκνώθηκε η απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να αντισταθεί στις επεκτατικές διαθέσεις της Ιταλίας και των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά συμπυκνώθηκε και η απόφασή του να αντισταθεί στον φασισμό.

Πρόγραμμα εορτασμού 28ης



Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α    Ε Ο Ρ Τ Α Σ Μ Ο Υ
ΤΗΣ 76ης ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
 
Για τον εορτασμό της 76ης ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, σύμφωνα και με τις αρ. 29967 & 29968/30-09-2016 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης ορίζονται για την πόλη της Κατερίνης οι παρακάτω εκδηλώσεις:
A. ΠΕΜΠΤΗ 2 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 201 6
Εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όλου του νομού και ανάπτυξη σ' αυτούς της σημασίας της ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις σ' όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ.
Για τις Υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων στον 4ο όροφο και ώρα 13.00΄.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Πονόλαιμος και τρόποι αντιμετώπισης


Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος. Δεν μπορείτε να καταπιείτε και ό,τι και αν φάτε ερεθίζει το λαιμό σας. Εκτός από κάποια φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν, τα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας, προφέρουν σίγουρη ανακούφιση.
Αλατόνερο
Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο μπορούν να κάνουν θαύματα για τον πονόλαιμο, καθώς μειώνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο. Προσπαθήστε να κάνετε γαργάρες κάθε μία ώρα για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλύσετε μία κουταλιά της σούπας αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό –προσοχή όμως, όχι καυτό- νερό και να κάνετε γαργάρες. Μην καταπίνετε το αλατόνερο γιατί αυτό θα προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό σας.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Το πλύσιμο της αυλής



Μετά από μια μακρά περίοδο εργασιών στην αυλή του σχολείου μα, όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα καθαριότητας του χώρου. Μετά από συνεννόηση που είχαμε χθες με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης, σήμερα πρωί – πρωί εμφανίστηκε η υδροφόρα του Δήμου μας. Οι υπάλληλοι κάτω από τις οδηγίες του υποδιευθυντή  κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες και σε λίγη ώρα τα αποτελέσματα υπήρξαν εμφανή!

Τοποθέτηση μπασκετών



Τοποθετήθηκαν χθες το απόγευμα από τον εργολάβο που ανέλαβε τη διαμόρφωση της αυλής οι δυο μπασκέτες του γηπέδου. Οι παλιές είχαν σκουριάσει και ήταν σχετικά παρωχημένες. Οι καινούριες είναι με πλεξιγκλάς και ασφαλείς αφού πληρούν τα σχετικά στάνταρς.  Αυτό που απομένει πλέον είναι το βάψιμο του δαπέδου με τις διαγραμμίσεις.  

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Εύκολες ερωτήσεις - Δύσκολες απαντήσεις!

Παρουσίαση βιβλίου


Ένα κοριτσίστικο λεύκωμα βρίσκεται στα χέρια του Λουκά. Είναι το λεύκωμα της Μαργαρίτας και δε γίνεται να αρνηθεί διότι την αγαπάει.
Οι ερωτήσεις πολλές. Φαίνονται εύκολες, αλλά δεν είναι. Σε κάποιες ο Λουκάς γράφει ολόκληρη την αλήθεια και σε άλλες μόνο τη μισή. Είναι μια ευκαιρία για εκείνον όμως να κάτσει και να σκεφτεί πράγματα για τη ζωή του, για τους γονείς του, γα τους φίλους τους. Πράγματα από το παρελθόν, από το παρόν αλλά και σκέψεις για το μέλλον.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Κρυολόγημα: Βασικά tips για να μην κολλήσετε

Με την αλλαγή του καιρού ο οργανισμός προσβάλλεται από τα συμπτώματα της γρίπης. Πυρετός, συνάχι, βήχας, πονόλαιμος και εξάντληση μας ταλαιπωρούν για μέρες δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας.

Υπάρχει τρόπος να προφυλαχτούμε από τα συχνά κρυολογήματα; Υπάρχει και περιλαμβάνει τα εξής προληπτικά μέτρα:

-Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών που περιορίζει τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών και των λοιμώξεων. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό, τη χρήση τουαλέτας, όταν φτερνίζεστε ή βήχετε με τα χέρια μπροστά στο στόμα σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παρακαλούνται οι κάτοχοι αυτοκινήτων της περιοχής μας να μην παρκάρουν μπροστά από το πάρκιν του σχολείο μας ακυρώνοντάς το! Αυτή η ενέργεια έχει σαν συνέπεια να δυσκολεύουν  την προσέλευση των εκπαιδευτικών στο σχολείο μας οι οποίοι μη βρίσκοντας ελεύθερο το χώρο του πάρκιν, επιβαρύνουν την κυκλοφορία, προσπαθώντας μετακινούμενοι διαρκώς να παρκάρουν κάπου αλλού στη γειτονιά!

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η παρέλαση της 16ης





Κάτω από το συννεφιασμένο ουρανό της πόλης μας παρέλασαν τα σχολεία της πόλης μας και φυσικά και το δικό μας. Η παρέλαση έγινε προς τιμή και ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της απελευθέρωσης της πόλης μας από τους Τούρκους στις 16 Οκτωβρίου 1912.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας άρτια προετοιμασμένοι, παρέλασαν ακόμη μια φορά άψογα αφήνοντας άριστες εντυπώσεις!

Η απελευθέρωση της Κατερίνης


Πριν από 101 περίπου χρόνια, στις 7.30 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1912, σαν σήμερα ημέρα Τρίτη, τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν στην Κατερίνη που πανηγύριζε. Οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια των σπιτιών και στις άκρες των δρόμων ζητωκραύγαζαν τον στρατό που περνούσε από τις κεντρικές οδούς 7ης Μεραρχίας και Μ. Αλεξάνδρου. O ελληνικός στρατός πορεύτηκε μέχρι τον Κισλά, (τουρκικός στρατώνας στο σημερινό πάρκο), όπου τον υποδέχτηκε αντιπροσωπεία κατοίκων της πόλης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα.
 
Ξεχύθηκαν δάκρυα χαράς και υποδέχτηκαν τους ελευθερωτές με ελληνικές σημαίες, φωνάζοντας « Χριστός Ανέστη». Ένας λόχος με τη σημαία και τις σάλπιγγες διέτρεξε την πόλη παιανίζοντας εμβατήρια και προκαλώντας ακράτητο ενθουσιασμό στους κατοίκους.
 
Για τη συνέχεια κάντε κλικ εδώ!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Υγιεινή διατροφή από το Β1


Η υγιεινή διατροφή με τα μάτια των παιδιών του Β1

Εμβολιασμός BCG



Μετά από αρκετά ερωτήματα που μας έχουν τεθεί από την πλευρά των γονέων της Α΄ τάξης και αφορούν τον αντιφυματικό εμβολιασμό των μαθητών το σχολείο μας επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και πήρε την παρακάτω απάντηση όπως προκύπτει και από τα σχετικά έγγραφα που μας έχουν αποσταλεί.

…για το Μακεδονικό Αγώνα


Σήμερα είναι η ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα. Είναι αφιερωμένη στους «σύγχρονους» αγωνιστές της περιοχής μας, οι οποίοι πριν από έναν αιώνα περίπου, με τους αγώνες τους και τη θυσία τους διατήρησαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Τιμώντας το Μακεδονικό Αγώνα και τους ήρωες Μακεδονομάχους που τον επωμίστηκαν, σε όλα τα σχολεία της χώρας μας πραγματοποιούνται εορταστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Στο πνεύμα λοιπόν της επετείου πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας ομιλίες, συζητήσεις και σχετικές προβολές, ανάλογα με το επίπεδο της τάξης. Έγιναν αναφορές στο όλο πλαίσιο της εποχής και συνδέθηκε ο Μακεδονικός Αγώνας με την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της πόλης μας.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Δοκιμαστική παρέλαση

Ενόψει της τοπικής επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας στις 16 Οκτωβρίου και της παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί, τα τμήματα της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποιούν συχνές «δοκιμαστικές». Κάτω από τις οδηγίες το σχολαστικό βλέμμα του υποδιευθυντή μας παρελαύνουν δοκιμαστικά, προκειμένου για μια ακόμη φορά μας κάνουν υπερήφανους…
Όπως είναι γνωστό η παρέλαση θα γίνει την Κυριακή και οι παρελαύνοντες μαθητές-τριες θα πρέπει να παραβρίσκονται στο χώρο μπροστά στη Μητρόπολη της πόλης μας από τις 11.10. Νωρίτερα στις 10.15 θα πρέπει να προσέλθουν στο χώρο ο σημαιοφόρος του σχολείου μας και οι παραστάτες για τη δοξολογία.

O Άνεμος στα μαλλιά της



Βιβλιοπαρουσίαση

Το βιβλίο της Ελένης Δικαίου, "Ο άνεμος στα μαλλιά της", μας παρουσιάζει η μαθήτρια του Στ1, Ελευθερία Παπανικολάου...
Ένα αγόρι, ο Γιώργος, κι ένα κορίτσι με ασυνήθιστο όνομα Γιασεμή. Εκείνος έχει αποτύχει στις εξετάσεις για την αρχιτεκτονική.
Εκείνη ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες για πρώτη φορά. Μια τυχαία συνάντηση.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά… (2)

ΚΟΡΑΚΙΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΨΑ.

Φράση που προέρχεται από έναν αρχαιοελληνικό μύθο. Σύμφωνα με αυτόν, σε κάποια μικρή ορεινή πόλη της αρχαίας Ελλάδας, οι κάτοικοι αποφάσισαν κάποτε να κάνουν μια θυσία στο θεό Απόλλωνα. Το νερό όμως που θεωρούσαν ιερό και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες , βρίσκονταν ανάμεσα σε δύσβατα φαράγγια. Έπρεπε λοιπόν για αυτή τη σημαντική θυσία να στείλουν κάποιον σε αυτή τη δύσκολη και ανηφορική διαδρομή, για να φέρει το «ιερό» νερό. Ξαφνικά, ακούστηκε μια φωνή από ένα δέντρο εκεί κοντά. Ήταν η φωνή ενός κόρακα ο οποίος προσφερόταν να αναλάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά… (1)




Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Οι φράσεις αυτές κρύβουν μία μικρή ιστορία, με άγνωστους σε εμάς πρωταγωνιστές, η οποία αφενός έχει κάτι να μας διδάξει, και αφετέρου απεικονίζει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και δράσης των ανθρώπων μίας άλλης εποχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η λαϊκή αυτή σοφία, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την συνέχεια του Ελληνισμού, εφόσον τις ίδιες φράσεις χρησιμοποιούμε και σήμερα. Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, ταυτόχρονα όμως, εύκολα διαπιστώνει κανείς, πως στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε διαχρονικά τα ίδια πάθη, φόβους, ανησυχίες και ελπίδες.



ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ

5 “υγιεινές” συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε


Υπάρχουν ωφέλιμες συνήθειες που μπορούν τελικά να μας βλάψουν; Πώς μπορεί να συμβεί αυτό στην άσκηση και στη διατροφή. Ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά αντικρουόμενες γνώμες για ό,τι αφορά την υγεία μας. Ποιες είναι οι πιο συχνές συνήθειες που δεν είναι τόσο καλές για τον οργανισμό όσο πιστεύαμε;

Αποχή από τα λιπαρά

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες σας ενημερώνουμε ότι παρατηρήσαμε σε κάποια (ελάχιστα) παιδιά του σχολείου μας ψείρες στα κεφαλάκια τους. Σας παρακαλούμε αυτό το Σαββατοκύριακο να προβείτε στον απαραίτητο έλεγχο της κεφαλής του παιδιού σας προκειμένου να μην πάρει διάσταση το πρόβλημα.

Από τη Διεύθυνση του σχολείου

Ο κήπος της τάξης μας (Β1)

Επιλογή σημαιοφόρων για το 2016-2017


 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πρώτο διάλειμμα η κλήρωση για την ανάδειξη σημαιοφόρων και παραστατών στο σχολείο μας.     

Τη διαδικασία επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Φελεκίδης Γεώργιος, θέτοντας υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων και των παριστάμενων μαθητών τη διάταξη της παρ. 11, του άρθρου 13 του Π.Δ. 201/1998 την αριθμ. 13/9-1-2008 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ και τις περυσινές βαθμολογίες των μαθητών και τους ετήσιους Μέσους Όρους.

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου!


Σαν σήμερα γιορτάζουμε  την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται το 1999 με πρωτοβουλία του Harvey Ball, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες .

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ανακύκλωση πλαστικών


Παραδώσαμε σήμερα σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης ικανή ποσότητα πλαστικών καπακιών για ανακύκλωση. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ότι  η χρήση του πλαστικού υλικού είναι γενικευμένη και η ανακύκλωσή του επιτακτική ανάγκη. Υπακούοντας λοιπόν σε αυτή την ανάγκη οι μαθητές μας από πέρσι άρχισαν να συγκεντρώνουν καπάκια πλαστικά στο χώρο του σχολείου μας. Η παράδοσή τους στον Ερυθρό Σταυρό έχει τη δική της σημειολογία. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την ανακύκλωση θα διατεθούν για καλό σκοπό και συγκεκριμένα να βοηθηθούν ιατρικά συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη….

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού


Σε εκτέλεση σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων που αφορά την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, το σχολείο μας βρέθηκε σήμερα 4/10 στο παρακείμενο γήπεδο του Ατρόμητου Κατερίνης.
Εκεί υπό την καθοδήγηση των δύο εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, OΛΑ τα παιδιά συμμετείχαν ανά τμήμα, σε αθλητικές δραστηριότητες και σε δραστηριότητες παιγνιώδους μορφής. Ο χώρος μεταμορφώθηκε για λίγες ώρες σε μια πραγματική αθλητική πολύβουη κυψέλη.
Η συνέχεια εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων


 
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εορτάστηκε πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
 
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Συντήρηση καυστήρων



Πραγματοποιήσαμε σήμερα τη συντήρηση στους καυστήρες και τους λέβητες του Δημοτικού σχολείο και του Νηπιαγωγείου μας. Από φέτος οι συντηρήσεις έγιναν σχολαστικότερες και γίνονται μετρήσεις και στους ρύπους που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Όπως και να έχει το πράγμα εμείς είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη και για τον επερχόμενο χειμώνα….

Πώς ξεκινάμε να μαθαίνουμε ποδήλατο στο παιδί;

Η εκμάθηση ποδηλάτου είναι μια σημαντική διαδικασία στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Για κάποια παιδιά δεν είναι τόσο απλό να μάθουν να κάνουν ποδήλατο.
Τι κερδίζει το παιδί κάνοντας ποδήλατο;
Αρχικά, ας μιλήσουμε για τα οφέλη του ποδηλάτου ως αναπτυξιακό στάδιο. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε καλύτερη δραστηριότητα που να είναι τόσο διασκεδαστική και ψυχαγωγική, αλλά ταυτόχρονα τόσο καλή για την ενίσχυση των μυών των ποδιών. Με το ποδήλατο τα παιδιά εξασκούν ιδιαίτερα τον αμφίπλευρο συντονισμό, καθώς μαθαίνουν να δουλεύουν και τα δύο πόδια ταυτόχρονα και εναλλασσόμενα. Αυτό βοηθά και σε μία πιο συντονισμένη και αρμονική βάδιση.

Άσκηση συναγερμού...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016»
 

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2016, στα πλαίσια της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, όπως παρακάτω:
 
Τοπική ώρα 11:00΄, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Το εορτολόγιο του Οκτωβρίου


1 Οκτωβρίου
Ανανίας, Ανανούλα, Ρωμανός
2 Οκτωβρίου
Ιουστίνος, Ιουστίνα, Κυπριανός, Κυπριανή, Κυπρούλα
3 Οκτωβρίου
Δάμαρις, Διονύσιος, Διονυσία
4 Οκτωβρίου
Ιερόθεος, Ιεροθέα
5 Οκτωβρίου
7 Οκτωβρίου
8 Οκτωβρίου
10 Οκτωβρίου

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

15 πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον μήνα Οκτώβριο

Διάσημοι πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον μήνα Οκτώβρη
October Sunlight από τον ιμπρεσιονιστή Robert Julian Onderdonk -1911

Παροιμίες για τον Οκτώβριο



Αϊ-Δημητράκη, μικρό Καλοκαιράκι.
[Ελληνική]
Ο Οκτώβρης συγυρίζει, ναφθαλίνη θα μυρίσει
[Ελληνική]
Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οχτώ σωρούς δεν έκανες…
[Ελληνική]


Οκτώβρης και δεν έσπειρες; Λίγο σιτάρι θα ’χεις.
[Ελληνική]

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων...


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Εργασιών συνέχεια! (1/10/2016)


Από νωρίς σήμερα ανέλαβε εργασίες συνεργείο των εργολάβων που επιμελούνται τη διαμόρφωση της αυλής μας. Σειρά έχει τώρα το γήπεδο του μπάσκετ, το οποίο αναμένεται να είναι εντυπωσιακό και πραγματικό στολίδι για τη γειτονιά μας!
Οι εργάτες άνοιξαν τρύπες και στερέωσαν δυνατές βάσεις με ξεχωριστή επιμέλεια διότι το βάρος των μπασκετών είναι γνωστό σε όλους. Παράλληλα με τις βάσεις του μπάσκετ θα τοποθετηθούν και βάσεις για γήπεδο βόλεϊ. Όταν θα τελειώσουν τα έργα ο όλος χώρος θα θυμίζει μίνι αθλητικό χώρο…

O Οκτώβριος

Ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 31 ημερών. Πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη Octo (= οκτώ), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος στη σειρά μήνας. Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία. Οι Ρωμαίοι τον ονόμαζαν και Sementilius (semen = σπόρος).

Καλό μήνα!