Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος

Βιογραφία

Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πόσο «επικίνδυνοι» είναι οι φιλελεύθεροι γονείς;


Είστε υπερβολικά ανεκτικοί και υποχωρητικοί με τα παιδιά σας και αρνείστε να τους βάλετε όρια στο όνομα του φιλελευθερισμού; Ο νευροψυχίατρος και ειδικευμένος σε θέματα συμπεριφοράς D.r David Sack, μας λέει γιατί οι φιλελεύθεροι γονείς είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους αυταρχικούς!

Ο γνωστός φιλελεύθερος φιλόσοφος Μοντεσκιέ έλεγε: «Ελευθερία δεν είναι το να κάνει κανείς ό,τι θέλει αλλά το να μπορεί να κάνει ό,τι πρέπει». Σήμερα πολλοί γονείς βασιζόμενοι σε μια λανθασμένη ή ψεύτικη έννοια του φιλευθερισμού αναπτύσσουν μια υπερβολικά ανεκτική συμπεριφορά προς τα παιδιά τους, με καταστροφικά –πολλές φορές- αποτελέσματα.

Τα χαρακτηριστικά των φιλελεύθερων γονιών

Οι ανεκτικοί και φιλελεύθεροι γονείς φοβούνται να υποστηρίξουν ανοικτά τις απόψεις και τα πιστεύω τους και  αποφεύγουν τη σύγκρουση με κάθε τρόπο.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε παιδικά παιχνίδια


 

Εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν και φέτος από τους Έλληνες γονείς για την αγορά παιχνιδιών ενόψει των Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς, αλλά τα χρήματα αυτά δεν θα διατεθούν πάντα για σωστές επιλογές, σε σχέση τόσο με την ασφάλεια των παιδιών, όσο και με τον χαρακτήρα τους, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, επειδή τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό όσων κυκλοφορούν στην αγορά, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις αναγραφόμενες ενδείξεις επί των συσκευασιών τους. Μεταξύ άλλων επιβάλλεται να ελέγχουν αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού, να ενημερώνονται για το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο αποφεύγοντας όσα περιέχουν PVC ή φθαλικά και να προσέχουν αν φέρει στη συσκευασία του την ένδειξη "CE" (σήμερα όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην ΕΕ, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη "CE", κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο).

Προσοχή στο χρόνο ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αγία Αικατερίνη



Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.)
 Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Συνάντηση με την ψυχολόγο της "Ατράκτου"


Στα πλαίσια του προγράμματος της "διαφορετικότητας", το οποίο έχουν εκπονήσει για φέτος οι τάξεις Ε' και Στ', βρέθηκε την Παρασκευή (21/11) στο Σχολείο μας η κ. Πόπη Γκανά, ψυχολόγος, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Νομού Πιερίας,  "Άτρακτος".

Ανταποκρινόμενη σε κάλεσμά μας, σε συνάντηση που είχε με τους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων τμημάτων (Ε1 - Ε2 - Στ1 - Στ2), καθώς και με τον υπεύθυνο του τμήματος Ένταξης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν καταγεγραμμένες συμπεριφορές μαθητών του Σχολείου μας οι οποίες έχουν να κάνουν με ενδοσχολική βία και εκφοβισμό (bulling), καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές, εκ μέρους των παιδιών, τόσο εντός όσο και εκτός της σχολικής μονάδας...

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Με το Erasmus+ στο Afyonkarahisar

Erasmus+  Αναμνηστική φωτογραφία σε τουρκική αίθουσα διδασκαλίας

Επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ, μέσω Κωνσταντινούπολης, από το Afyonkarahisar, αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών του 12ου Δ. Σ. Κατερίνης. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Φελεκίδης Γεώργιος και η εκπαιδευτικός Αγγλικών κ. Τσιούτσιου Μαριάνα. Η Επίσκεψη Στη γειτονική χώρα της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην πόλη του “όπιου” πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ και διήρκησε 5 ημέρες. Το επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη οκτώ (8) χωρών και συγκεκριμένα της Τουρκίας (συντονίστρια χώρα), της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.  Όλες οι εκπαιδευτικές αποστολές αφίχθησαν αεροπορικώς την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Ατατούρκ.  Εκεί τους περίμεναν και τους υποδέχθηκαν εκπρόσωποι του τουρκικού σχολείου με επικεφαλής το Διευθυντή του.

Τα εισόδια της Θεοτόκου



Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

http://www.saint.gr

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

"Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες"


Έξι τμήματα του Σχολείου μας (Δ1 - Δ2 - Ε1 - Ε2 - Στ1 - Στ2) βρέθηκαν την Τετάρτη 19/11 στο "Βασιλικό Θέταρο" και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες"!


Παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας κατά την αναχώρηση από το Σχολείο στις 8:30, αυτό δεν μας χάλασε ούτε το κέφι, ούτε την καλή διάθεση. Ουσιαστικά σήμερα παρακολουθήσαμε το πρώτο μέρος του έργου, διότι αυτό θα ολοκληρωθεί την άνοιξη με τη συνέχειά του, όπως μάς ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του θεάτρου.


Πρόκειται για μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς όπου όλοι μαζί κάναμε ένα ταξίδι στον κόσμο, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού



Η 20η Νοεμβρίου είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. 

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Μια ευχάριστη έκπληξη

Στη φωτογραφία ο κ. Τσιρίκας με μαθητές του (από την εποχή που εργάζονταν στη μέριμνα)

 Η κυρία Ζωή Κουτσουρά με τις καινοτόμες σκέψεις και ιδέες της, τα παιδιά της τάξης της(Ε1)και με τη βοήθεια των παιδιών της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, απέδωσαν το νόημα και τα μηνύματα  του Πολυτεχνείου με μοναδικό τρόπο.
  Για μένα προσωπικά, η έκπληξη και η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Είδα παλιούς μου μαθητές από το ειδικό σχολείο, μαθητές τώρα στη Μέριμνα Παιδιού, στο τμήμα βιβλιοδεσίας. Η  ευγένεια, η  παιδικότητα και η αθωότητα  τους,  ήταν ακόμη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Μας έδωσαν με το δικό τους τρόπο, μάθημα ζωής και ψυχής, όπως το δίνουν τα παιδιά καθημερινά.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Οι μικροί συγγραφείς, μας λένε….


Στα πλαίσια της συναισθηματικής οργάνωσης των παιδιών, τα ίδια παιδιά με τη δημιουργικότητα, τη φαντασία τους, δημιούργησαν μια μικρή ιστορία. Ήρωες  τους είναι ο σκαντζόχοιρος, το φίδι και το χρυσάνθεμο (χρυσό λουλούδι). Ταξίδεψαν με τους ήρωες τους, αισθάνθηκαν όλοι μαζί τη φιλία, τη χαρά, την αμηχανία, την ευτυχία. Κατάλαβαν  όλοι τους, ότι με τη συζήτηση, λύνονται  όλες οι παρεξηγήσεις…

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Το "καφενείον η Ελλάς"

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/11, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου μας, η γιορτή της επετείου του "Πολυτεχνείου"...

Στην εκδήλωση, έδωσαν το παρόν και παιδιά από το τμήμα βιβλιοδεσίας της "Μέριμνας του Παιδιού", τα οποία μάλιστα μάς είπαν και δύο τραγούδια, αποσπώντας το χειροκρότημα όλων για την προσπάθειά τους.


Το χρονικό των ημερών εκείνων, που στιγμάτισαν την νεότερη ιστορία του τόπου μας, το παρουσίασε η δασκάλα Μαρία Τσιτουρίδου, με μια προσεγμένη και περιεκτική ομιλία της...

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Γιορτή Δημοκρατίας και Νεολαίας

 
Μια ξεχωριστή βραδιά χάρισαν οι μαθητές του τμήματος Ε1 του σχολείου μας στους γονείς τους αλλά και σε όλη τη γειτονιά μας. Ενόψει της αυριανής επετείου του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησαν μια όμορφη εκδήλωση όπου καλεσμένοι ήσαν γονείς, συγγενείς, φίλοι και γείτονες των μαθητών. Οι γονείς και κηδεμόνες, μη έχοντες επαγγελματικές υποχρεώσεις παραβρέθηκαν στο σύνολό τους και γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Απόλαυσαν τα παιδιά τους σε ρόλους που αναστατώνουν το νου και την καρδιά. Ξύπνησαν μνήμες καταχωνιασμένες στα βάθη του μυαλού τους, καμάρωσαν τα παιδιά και διδάχθηκαν από αυτά εισπράττοντας διαχρονικά μηνύματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας!

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη στο αρτοποιείο

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ευαγγελία Γκανά για την θερμή υποδοχή, ξενάγηση στους χώρους του αρτοποιείου της. Με χαρά έδειξε και ζύμωσε μαζί με τους μικρούς μαθητές της δευτέρας δημοτικού αφράτο και νόστιμο ψωμί και κουλουράκια. Φεύγοντας, μας κέρασε νόστιμα ψωμάκια.

Οι δασκάλες της Β΄ τάξης

Ανανέωση στις διαγραμμίσεις των διαβάσεων


Πραγματοποιήθηκε σήμερα ανανέωση των διαγραμμίσεων στις διαβάσεις πεζών που υπάρχουν στο δρόμο έξω από την είσοδο του σχολείου, καθώς επίσης και στις διαβάσεις που υπάρχουν στους γύρω, από το σχολείο, δρόμους 


Επιδιόρθωση των υδρορροών του σχολείου


Συνεργείο ήρθε σήμερα στο σχολείο μας για να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες υδρορροές οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσαν εισροή υδάτων στους χώρους του σχολείου. Ελπίζουμε αυτή τη φορά το πρόβλημα να αποκατασταθεί…

Προετοιμασίες για τη γιορτή του Πολυτεχνείου.



 


   Οι μέρες περνούν και η  προετοιμασία για τη γιορτή της 17ης Νοεμβρίου αυξάνεται. Το σκηνικό είναι σχεδόν έτοιμο. Σήμερα κουβαλήσαμε τραπέζια και καρέκλες από τα καφενεία των κ. Κατσίμπουρα και Σάββα και τους ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια. Οι πρόβες ξεκίνησαν.
  Φέτος θα ανεβάσουμε το θεατρικό μονόπρακτο «Το καφενείον η Ελλάς». Η εκδήλωσή μας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο θεματικό πλαίσιο 
 με τίτλο  «Οι νέοι φαντάζονται, δημιουργούν, οραματίζονται, ονειρεύονται…», οπότε την εκδήλωση την αφιερώνουμε σε όλους τους νέους και τις νέες που αγωνίζονται.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη των νηπίων στο εργαστήριο πληροφορικής





Συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς τους κ. Μάγδα και κ. Βίκυ τα νήπια του 12ου νηπιαγωγείου Κατερίνης ξεναγήθηκαν σήμερα στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας. Τα νήπια υποδέχθηκαν ο υποδιευθυντής του σχολείου μας κ. Κώστας και ο δάσκαλος πληροφορικής κ. Αντώνης.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Εργασίες στο μάθημα των Αγγλικών

Στεφανία Τριανταφύλλου

Τα παιδιά του Δ1 και Δ2 σας παρουσιάζουν τις εργασίες που έκαναν στο μάθημα των Αγγλικών και είχε θέμα «OUR SCHOOL» (Το Σχολείο μας).

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Τα τμήματα Ε2 και Δ2 του σχολείου μας, επισκέφθηκαν σήμερα την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γ.Ε.Λ. Κατερίνης για να παρακολουθήσουν το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια».
Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ευ αγωνίζεσθαι


 
Όταν τα παιδιά παίζουν, έχει μεγαλύτερη σημασία το παιχνίδι παρά ο νικητής. Ωστόσο, ο υγιής ανταγωνισμός θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να κάνει καλό στο παιδί, όταν τον διαχειρίζεται με το σωστό τρόπο. Ο ρόλος των γονέων είναι να μάθουν στα παιδιά τους να παίζουν δίκαια και να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση της ήττας.

Το δίκαιο παιχνίδι συνίσταται στην εκμάθηση των αντίστοιχων κανόνων και την εφαρμογή τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν και θα απολαύσουν την εμπειρία του παιχνιδιού. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει να υπακούει σε κοινωνικούς κανόνες όπως να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και να είναι ευγενικό.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τα δωράκια μας!


Ενόψει του εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Τουρκία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τους μαθητές ετοίμασαν τα δωράκια και τις συσκευασίες τους. Οι μαθητές του σχολείου μας φιλοτέχνησαν με παραστάσεις παραμυθιών τις σακούλες που θα φιλοξενήσουν τα διαφημιστικά δώρα των επτά συνεργαζόμενων σχολείων του εξωτερικού. Ακόμη δημιούργησαν με μεράκι και φαντασία σελιδοδείκτες τους οποίους θα χαρίσουν η κ. Μαριάνα με τον κ. Διευθυντή στους μαθητές του τουρκικού σχολείου.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μ΄ένα βιβλίο πετάω...


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ 
του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ 
 από τις εκδόσεις Πατάκη

  
Αυτό το βιβλίο μιλάει για τη φιλία που δημιουργήθηκε
 ανάμεσα σε ένα μεγάλο παιδί και ένα μικρό πρίγκιπα.
Το μεγάλο παιδί μάθαινε πράγματα στο μικρό 
πρίγκιπα, και το αντίθετο.

“Touch The Magic Of Fairy Tales”

«Αγγίζοντας τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών»

 


Προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε το αίτημα που υποβάλλαμε για τη συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+  με τη σύμπραξη οκτώ χωρών. Οι χώρες που συμμετέχουν στην σύμπραξη είναι η Ελλάδα (12ο Δ.Σ.), Η Τουρκία (συντονίστρια χώρα), η Ισπανία, η Πορτογαλία, Η Λετονία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Τσεχία. Η έγκριση του προγράμματος υπήρξε επιθυμία πολλών εκπαιδευτικών του σχολείου μας παρόλο που προϋποθέτει επιπλέον φόρτο εργασιών. Όμως τα οφέλη που θα προκύψουν για το σχολείο μας είναι πολλαπλά.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Σχολεία κλειστά...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 τα σχολεία θα παραμείνουν
κλειστά λόγω αρχαιρεσιών των εκπαιδευτικών
για την ανάδειξη αιρετών
 εκπροσώπων στα
υπηρεσιακά συμβούλια.
 
Η Δ/νση του σχολείου




 

Η σπορά

Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της τάξης τους έσπειραν με σιτάρι ένα κομμάτι της αυλής του σχολείου μας που προορίζεται για λαχανόκηπος. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί πριν τις πολλές βροχές, μα λόγω των βροχών ήταν δύσκολο να δουλευτεί. Από τη δύσκολη θέση μας έβγαλε ο κ. Κώστας, ο Υποδιευθυντής του σχολείου μας, ο οποίος μας έδωσε ένα καλό χέρι βοήθειας.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μικροί καλλιεργητές, οι οποίοι με μεγάλη προσοχή έσπειραν το σιταράκι…

Η σπορά παλιά και σήμερα





Τα παλιά χρόνια, η σπορά άρχιζε στα τέλη του Σεπτέμβρη και τελείωνε το Δεκέμβρη. Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Σταυρού, οι γεωργοί πήγαιναν στην εκκλησία λίγο σπόρο να τον ευλογήσει ο παπάς. Μετά τον έπαιρναν και τον ανακάτευαν με τον υπόλοιπο σπόρο, για να έχουν καλή σοδειά. Άλλοι κρατούσαν αγιασμό και ράντιζαν το σπόρο για να πάρει ευλογία. Όταν άρχιζαν οι πρώτες βροχές και μαλάκωνε το χώμα οι γεωργοί άρχιζαν το όργωμα του χωραφιού. Τότε δεν είχαν μηχανές και χρησιμοποιούσαν ζώα για να τους βοηθούν στο όργωμα. Το αλέτρι ήταν ξύλινο και το έδεναν συνήθως σε δυο άλογα ή σε δυο βόδια. Στο όργωμα πρόσεχαν να πατάει το ένα ζώο μέσα στο διπλανό αυλάκι, για να γίνεται  ίσιο το όργωμα. Αφού τελείωνε το όργωμα, έριχναν το σπόρο με το χέρι.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Μ΄ ένα βιβλίο πετάω…





 
 «Η ΡΙΚΙ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ» 
της Λίας  Χατζοπούλου – Καραβία 
 από  τις  Εκδόσεις Πατάκη.  

Η τυφλοποντικίνα Ρίκι  γεννήθηκε με το ελάττωμα  
να βλέπει. Γνώρισε ένα ποντικό που τονλέγαμε   Σιλβάτικο
και έμαθε να ζει σε δέντρα μακριά από λαγούμια.
Η Ρίκι και ο Σιλβάτικο παντρεύτηκαν και δημιούργησαν   την δική τους  φωλιά. Ο Σιλβάτικο προ να μάθει στη Ρίκι  να σκαρφαλώνει στα δέντρα αλλά η Ρίκι δεν τα κατάφερνε. 

Απομάκρυνση κλαδιών


Σήμερα το πρωί φορτηγό του Δήμου Κατερίνης με τη βοήθεια φορτωτή, απεγκλώβισαν το πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο μας το οποίο ήταν γεμάτο κομμένα κλαδιά. Πριν από 15 ημέρες περίπου κλαδεύτηκαν «αυστηρά» δυο δέντρα του σχολείου μας και είχε συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος χαμόκλαδων τα οποία αδυνατούσε να απομακρύνει το σχολείο μας. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στην Αντιδημαρχία Πρασίνου. Αυτή με τη σειρά της και μετά από πολλές ενοχλήσεις που δέχτηκε από τη Διεύθυνση του Σχολείου και τους περίοικους, απέστειλε τα κατάλληλα οχήματα για την απομάκρυνση των κλαδιών.
Είναι αλήθεια ότι για τα σχολεία θα έπρεπε να δίνεται μια προτεραιότητα γιατί λόγω των μαθητών που φοιτούν σε αυτά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι περισσότεροι και μεγαλύτεροι…

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Παροιμίες για το Νοέμβριο


 
Άη- Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: -Έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ' Άη- Φιλίππου αυτού είμαι.

Αν τ' Άη Φιλίππου λείπω, τ' Άγια, των Αγιών δε λείπω.

Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμα της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.

Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.

Ο άη- Μηνάς εμήνυσε, πούλια μη ξημερώσει.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ημερολόγιο 1ης Νοεμβρίου


 

Επέτειοι

19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης

 Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας,

 Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων,

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.
 

Γιορτάζουν

Ο Νοέμβρης στη Λαογραφία


Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό novem = 9 γιατί ήταν ο 9ος 
 
μήνας του ρωμαϊκού νουμιανού ημερολογίου. Με το Νοέμβρη αντιστοιχεί ο αρχαίος μήνας Νημακτηρίων, ο αρχαίος αιγυπτιακός Αιθήρ και η περίοδος μεταξύ Μπριμέρ Φριμέρ της Γαλλικής επανάστασης. Οι Ρωμαίοι τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια.