Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Πρόοδος εργασιών


Ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες συντήρησης στο σχολείο μας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο των αιθουσών διδασκαλίας και απομένει το βάψιμο των σωμάτων του καλοριφέρ και κάποιων πορτών.

Παράλληλα ολοκληρώνεται και η επένδυση με σανιδάκι στο ισόγειο του κτηρίου, γεγονός που θα αποκρύψει “πολλές ασχήμιες” στους τοίχους που προέρχονται από τις υγρασίες. Αυτό που θα μας δυσκολέψει σε κάποιο βαθμό είναι η καθαριότητα εξαιτίας της παραίτησης της καθαρίστριας της κ. Βάσως (μέχρι να ευρεθεί και να τοποθετηθεί η αντικαταστάτριά της από τη Σχολική Επιτροπή).

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Εργασιών συνέχεια...


Συνεχίζονται με ένταση οι εργασίες συντήρησης του διδακτηρίου του 12ου Δ. Σ. Κατερίνης. Οι ελαιοχρωματιστές έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες στον πρώτο όροφο και συνεχίζουν στις αίθουσες διδασκαλίες των μικρών τάξεων στο ισόγειο. Παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες κάλυψης των διαδρόμων του ισογείου με σανιδάκι «ραμποτέ» από το μαραγκό.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Όταν τα αδέλφια… μαλώνουν!




Μια αδελφική σχέση χαρακτηρίζεται από αγάπη, παιχνίδι, τρυφερές αγκαλιές και κατανόηση, σωστά; Πολλοί γονείς φαντάζονται ότι τα αδέλφια μεταξύ τους «πρέπει» να έχουν την «τέλεια» σχέση και μία τέτοια σχέση ορίζεται ως αυτή που δεν έχει συγκρούσεις, καυγάδες και «μούτρα». Σωστά; Λάθος!
Όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έτσι και οι σχέσεις μεταξύ αδελφών έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών, της ίδιας οικογένειας.
Τι γίνεται όμως όταν οι καυγάδες είναι συχνό φαινόμενο και διαταράσσουν συνεχώς το κλίμα του σπιτιού;
Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να βοηθήσετε τα αδέλφια στη σχέση τους!

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Κακές λέξεις; Πιπέρι στο στόμα!!!




Ποιες λέξεις μαθαίνουν πιο εύκολα οι παπαγάλοι; Τις βρισιές και τα βρομόλογα! Για ποιο λόγο; Γιατί αυτές οι λέξεις, όταν τις λέμε εμείς οι άνθρωποι, έχουν μια συναισθηματική ένταση μεγαλύτερη από τις κοινές καθημερινές λέξεις.
Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά! Ακούν μια χορταστική «κακιά λέξη», όπως «Μ@λ@κ@ς» και την επαναλαμβάνουν όλο χαρά γιατί «πιάνουν» το συναίσθημα πίσω από αυτή.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά να βρίζουν;
Πρώτος λόγος είναι αυτός που αναφέραμε πιο πάνω. Η συναισθηματική ένταση των λέξεων αυτών είναι ελκυστική στα παιδιά.

Δεύτερος λόγος είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουν ότι τραβούν την προσοχή των άλλων. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν στη διάθεση τους ένα πανίσχυρο εργαλείο το οποίο «ελέγχουν» τους ανθρώπους γύρω τους.
Ένας άλλος λόγος είναι η επίδειξη ανεξαρτησίας. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο δείχνουν στους γονείς ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ο Δεκαπενταύγουστος



Δεκαπενταύγουστος. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μια εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη της Δέσποινας. Στο Αρχιπέλαγος, κάθε νησί και μια Παναγιά, προστάτιδα των ναυτικών και ενσάρκωση της Μητέρας των μητέρων. Στις «Παναγίες» του Αιγαίου αναβιώνει κάθε χρόνο το «Πάσχα του καλοκαιριού», ένα «χαρμόσυνο πένθος» και ένα προσκύνημα που μαγνητίζει τα πλήθη. Η Μεγαλόχαρη της Τήνου με τα χιλιάδες τάματα, πιο πέρα η μεγαλοπρεπής Εκατονταπυλιανή της Πάρου, το κάτασπρο ξωκλήσι της Παναγιάς της Επανωχωριανής στην Αμοργό, η Παναγία η Σπηλιανή σε ένα μοναδικό σπήλαιο μέσα στο κάστρο των Ιπποτών της Νισύρου και τόσες άλλες, καθεμία με το δικό της χρώμα.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Εργασίες συντήρησης


Ξεκίνησαν εδώ και τρεις ημέρες οι εργασίες συντήρησης του σχολείου μας. Δύο ελαιοχρωματιστές ανέλαβαν ήδη δράση, ενώ και ένας μαραγκός αναμένεται να συμμετέχει στις παρεμβάσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Η αμοιβή των εργαζομένων και τα υλικά προέρχεται από τα έσοδα του κυλικείου μας και από χρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής του δήμου μας. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να αλλάξει όψη το σχολείο μας και να γίνει πιο “φιλικό” προς τους μαθητές του και τους εκπαιδευτικούς.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Καρπούζι, ένα παρεξηγημένο φρούτο



Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το καρπούζι θεωρούνταν ως ένα γλυκό, νόστιμο φρούτο του καλοκαιριού, από ζάχαρη και νερό, και τίποτα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες και ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης καρπουζιού στην υγεία. Όπως αποδεικνύεται, το καρπούζι είναι αρκετά υγιεινά.

Οι ερευνητές έχουν από καιρό εκτιμήσει τα ωφέλει στην υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού. Καρπούζι, έχει εξαιρετικά επίπεδα Λυκοπενίου, των βιταμινών Α και C, ένα καλό επίπεδο της βιταμίνης Β6 και φυσικά νερού.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μαμά γιατί τα άλλα παιδιά δε με παίζουν;

Παιδική απόρριψη


Είναι στη φύση του ανθρώπου η ανάγκη του για κοινωνική αποδοχή και αγάπη.
Αυτό όμως που χρειάζεται περισσότερο για να είναι ψυχικά υγιής είναι η θετική αλληλεπίδραση με τους γύρω του. Ωστόσο, η απλή κοινωνική επαφή και αλληλεπίδραση δεν αρκεί από μόνη της για να εκπληρώσει την ανάγκη μας για αποδοχή, επισημάνει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Σύμβουλος Ανάπτυξης.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Γιατί τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι;


Πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα όταν φθάνει η ώρα του ύπνου. Γιατί όμως τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι; Μήπως οι γονείς, χωρίς να το έχουν καταλάβει, έχουν δημιουργήσει αυτόν το φόβο;

Η αλήθεια είναι, ότι κατά κανόνα οι γονείς ευθύνονται για το φόβο των παιδιών για το σκοτάδι. Σας ακούγεται παράξενο; Για σκεφθείτε λίγο περισσότερο. Το να μείνει ένα νεογέννητο μόνο του στο σκοτάδι δεν αποτελεί γι’ αυτό μια άσχημη εμπειρία. Όταν όμως με τους πρώτους κολικούς έχει πονάκια, όταν δει κάποιο άσχημο όνειρο, όταν πεινάει, όταν κρυώνει, όταν έχει λερωθεί, τότε τι κάνει; Κλαίει. Και όταν βάλει τα κλάματα οι γονείς τρέχουν αμέσως στο δωμάτιο για να το φροντίσουν. Τι κάνουν όμως οι γονείς αμέσως μόλις μπαίνουν στο δωμάτιο του μωρού; Ανάβουν πρώτα το φως και στη συνέχεια προσπαθούν να καταλάβουν τις ανάγκες του για να το φροντίσουν!

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ο Αύγουστος μέσα από τις παροιμίες



  • Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι.
  • Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ' Αύγουστο σεντόνια
  • Αύγουστε καλέ μου μήνα, να 'σουν δυο φορές το χρόνο.
  • Αύγουστε τραπεζοφόρε, να 'σουν τρεις βολές το χρόνο.
  • Αυγουστοκοδέσποινα‚ καλαντογυρεύτρα. [δηλ. Η σπάταλη νοικοκυρά τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει]

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Λαογραφία του Αυγούστου


 
Αύγουστος ήταν ο έκτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Η λέξη παράγεται από τη λατινική Augeο, που σημαίνει Αύξω: αυξάνω. Στη διάρκεια του αυξάνουν και ωριμάζουν οι καρποί: τα σταφύλια και τα σύκα. Το 27 π.Χ. η ρωμαϊκή Σύγκλητος, για να τιμήσει τον Οκταβιανό που «αύξησε τα εδάφη» της αυτοκρατορίας σε Ανατολή και Δύση, τον ονόμασε Αύγουστο. Μετά τη θεοποίηση του Οκταβιανού-Αύγουστου η Augustus άρχισε να σημαίνει ακόμα σεβαστός, σεπτός, ιερότατος. Στην Αττική ο μήνας, πριν από την υιοθέτηση του ρωμαϊκού ημερολογίου, ονομάζονταν Μεταγειτνιών, διότι στα τέλη του, μετά τις 15, γίνονταν οι μετακομίσεις απ' τη μια γειτονιά του Αστεως στην άλλη. Τότε εορτάζονταν τα «Μεταγείτνια» (εορτή των γειτόνων) ή «Μετοίκια».