Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Διάβασμα το καλοκαίρι; Ναι, αλλά ανέμελα!


Η μάθηση δε σταματά γιατί τα σχολεία έκλεισαν. Μπορεί να συνεχιστεί και στις διακοπές, αρκεί να γίνει με δημιουργικό τρόπο και χωρίς εξαναγκασμούς.

Αρκετά χρόνια πριν οι δάσκαλοι στο τέλος της χρονιάς μοίραζαν δουλειά στους μαθητές τους για το καλοκαίρι, για να τους βοηθήσουν ν’ ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της επόμενης, πιο δύσκολης χρονιάς. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλά παιδιά να γεμίζουν άγχος και να αναγκάζονται να μελετούν, ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν να παίξουν και να διασκεδάσουν. Ακόμα και “καλοί μαθητές” που έμπαιναν σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν το έκαναν με χαρά.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια με φυσικά μέσα


Τα κουνούπια μας κάνουν τη ζωή δύσκολη το καλοκαίρι. Δείτε πως να τα αντιμετωπίσετε με φυσικά μέσα:

- Δενδρολίβανο, βασιλικός, φασκόμηλο, δυόσμος, λεμονόχορτο, ευκάλυπτος, λεβάντα, σκόρδο, σιτρονέλα και γεράνι: Φυτέψτε τα οπουδήποτε γύρω από το σπίτι και κυρίως κοντά σε ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) ή προμηθευτείτε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια. Εδώ θα πρέπει να δείξετε προσοχή, μια που κάποια έλαια δεν ενδείκνυνται για εγκύους και βρέφη. 
- Έχει αποδειχθεί πως η επαρκής λήψη της βιταμίνης Β1 δρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών.
Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο έλκει τα κουνούπια. Επίσης η κατανάλωση μπύρας αυξάνει τις πιθανότητες να προσελκύσουμε κουνούπια.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Παιδικές απορίες!


Οι παιδικές απορίες είναι ατελείωτες και πολλές φορές οι γονείς έρχονται σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις. Αν και οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πιο δύσκολη την ερώτηση «πως γεννιούνται τα παιδιά», καθώς νιώθουν άβολα να μιλήσουν στα παιδιά τους για το θέμα αυτό, υπάρχουν πολλές ακόμα ερωτήσεις που τους αναγκάζουν συχνά να ανατρέχουν στο διαδίκτυο ή στις ξεχασμένες εγκυκλοπαίδειες αναζητώντας τις απαντήσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 2500 γονείς, οι πιο δύσκολες παιδικές ερωτήσεις έχουν σχέση με τα φυσικά φαινόμενα, το ανθρώπινο σώμα και τον κύκλο της ζωής, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ακόλουθες σύμφωνα με το mother.gr:

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Προφήτης Ηλίας

Η γιορτή του προφήτη Ηλία: Γιατί όλες οι εκκλησίες του βρίσκονται σε υψόμετρο

Στις 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων.

Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ανασκόπηση σχολικού έτους 2013 - 2014


Κάντε κλικ στο βίντεο για να απολαύσετε με την ανασκόπηση του σχολικού έτους ένα μέρος των όσων πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας κατά το απελθόν σχολικό έτος 2013 - 2014

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά


 
Η ευτυχία που οφείλουμε να προσφέρουμε στο παιδί μας δε χτίζεται μόνο με τα ωραία δώρα, τα ταξίδια, τις βόλτες Η ευτυχία ίσως να κρύβεται στο χρόνο που περνάμε με το παιδί μας, τις αγκαλιές, τα παιχνίδια μαζί του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για κάθε γονιό. Πρόκειται για μια δυνατή εμπειρία ζωής, τόσο μοναδική όσο το χαμόγελο ενός ευτυχισμένου παιδιού.
Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι πάντοτε εύκολο. Το να μεγαλώνεις ένα ευτυχισμένο παιδί είναι ακόμη δυσκολότερο. Για έναν νέο γονιό η μεγαλύτερη πρόκληση είναι “πώς να κάνω το παιδί μου ευτυχισμένο”. Κάθε γονιός θέλει να κάνει το καλύτερο και περισσότερο δυνατό για το παιδί του, φιλοδοξώντας να γίνει ο “τέλειος γονιός”. 

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε πνιγμούς !


 
Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι σήμερα έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες περισσότερα από 70 άτομα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνδρες.

Πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στο νερό προτού περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό τους. Μετά το φαγητό το αίμα μεταφέρεται στο στομάχι για να κάνει την πέψη, με αποτέλεσμα η καρδιά να αιματώνεται λιγότερο και να δημιουργείται κίνδυνος, κυρίως για άτομα με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους.

Η αμέλεια των ίδιων των λουομένων μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για την πανευρωπαϊκή μας πρωτιά στους πνιγμούς, ωστόσο δεν είναι μοναδική. Η αδυναμία ή και η αδιαφορία των τοπικών αρχών να συμμορφωθούν με τον νόμο για υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη σε παραλία που χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη θεωρείται ως ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος για τους εκατοντάδες νεκρούς από πνιγμό κάθε χρόνο.


Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ;


 
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη θα ξεκινήσουν και επισήμως τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναφέρει τα ακόλουθα: 

 Για το σχολικό έτος 2014−2015 οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Νηπιαγωγεία, καθώς και η διδασκαλία των μαθημάτων για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου 2014.

    Ημέρα εορτής η 30η Ιανουαρίου του 2015 

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας....


 
Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Οι γονείς τους είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο βούρτσισμα των δοντιών. Από την ηλικία των 8 και μετά, τα παιδιά μπορούν πλέον μόνα τους να βουρτσίζουν τα δόντια τους με την επίβλεψη του γονέα.

Τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρούνται υγιή μέχρι να αντικατασταθούν από τα ενήλικα δόντια. Τα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά στην ομιλία και επίσης παίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των μόνιμων δοντιών καθώς και στην ανάπτυξη του σαγονιού του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά. Τα μικρά παιδιά μιμούνται, συνεπώς οι γονείς τους θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν μια άριστη στοματική κατάσταση του στόματος και των δοντιών τους.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Κ ι ν η μ α τ ο γ ρ α φ ι κ ή Λ έ σ χ η Κ α τ ε ρ ί ν η ς

 
 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και το Φεστιβάλ Ολύμπου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

Έξι ταινίες αριστουργήματα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Τρεις κλασσικές ταινίες που προβάλλονται σε επανέκδοση και τρεις σύγχρονες από τις τιμώμενες χώρες του Φεστιβάλ Ολύμπου:

Έτσι οι κάτοικοι της πόλης μας και όχι μόνο, θα μπορέσουν οι μεν νεότεροι ν’ ανακαλύψουν αυτές τις θαυμάσιες ταινίες, οι δε παλαιότεροι να τις ξαναπολαύσουν.

Οι ταινίες θα προβληθούν στο καταπράσινο περιβάλλον του Πάρκου της πόλης μας, στο Δημοτικό θεατράκι, στις 9.30 το βράδυ κάθε φορά και με ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ.

Με αυτό το ταξίδι στο φανταστικό κόσμο της 7ης τέχνης θέλουμε θα δοθεί μια μικρή ανάσα κινηματογραφικής απόλαυσης στους συμπολίτες μας.


Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως παρακάτω:

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η χαρά της ζωής


Όπου κι αν ζουν, όποια κι αν είναι η κουλτούρα ή η θρησκεία τους και ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, τα παιδιά θα βρίσκουν πάντοτε ευφάνταστους τρόπους να παίξουν και να διασκεδάσουν.  Η φαντασία και η εφευρετικότητά τους στο παιχνίδι δεν έχει όρια, γι’ αυτό και όταν ο φακός ταλαντούχων φωτογράφων καταγράφει αυτές τις μαγικές στιγμές της παιδικής ηλικίας, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ακόμα κι αν η εποχή μας έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού (στην κυριολεξία), ακόμα κι αν στον δυτικό κόσμο η τεχνολογία και η ζωή στην πόλη σημαίνει πως για πολλά παιδιά η λέξη παιχνίδι έχει συνδυαστεί με την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός gadget, δεν υπάρχει σ’ όλο τον κόσμο ούτε ένα παιδί που όταν βρεθεί στη φύση ή στη θάλασσα δεν ξέρει πώς να περάσει καλά παίζοντας μ’ ένα ζωάκι, σκαρφαλώνοντας σ’ ένα κλαδί, ή βουτώντας από έναν βράχο στη θάλασσα.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ισορροπημένη καλοκαιρινή παιδική διατροφή



Το καλοκαίρι, με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για την καθιέρωση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής στα παιδιά. Το καλοκαίρι είναι μία εποχή η οποία ευχαριστεί πολύ τα παιδιά, αλλά πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα κινδύνου όσον αφορά την αύξηση βάρους τους. Οι λόγοι που ευνοούν αυτήν την κατάσταση είναι κυρίως δύο. Πρώτον, μειώνεται η σωματική δραστηριότητα εφόσον τα σχολεία και οι διάφοροι αθλητικοί όμιλοι, που πιθανόν το παιδί να πηγαίνει τον υπόλοιπο χρόνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κλείνουν.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αλκοόλ: Ένας ύπουλος φίλος


Είναι αποδεδειγμένο και γενικά αποδεκτό ότι η κατάχρηση του αλκοόλ επιδρά απολύτως αρνητικά στον οργανισμό, ενώ η ήπια κατανάλωσή του μπορεί να είναι, εκτός από ευχάριστη, ακόμη και ωφέλιμη. Νεότερες έρευνες έχουν θέσει όρια σε αυτό που θα αποκαλούσαμε 'κατάχρηση του αλκοόλ'.

Τελικά, πότε η ευχαρίστηση μετατρέπεται σε κίνδυνο;

Το αλκοόλ είναι πανταχού παρόν στη ζωή μας και την επηρεάζει σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό. Ενώ όμως η λογική χρήση του αποτελεί σημαντικό παράγοντα που ομορφαίνει τις ανθρώπινες σχέσεις, η κατάχρησή του συνδέεται με άμεσα δυσάρεστες συνέπειες ή με χρόνιες βλάβες, συχνά πολύ σοβαρές, σε όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού.
Οι επιπτώσεις

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η άσκηση στα παιδιά


Η εικόνα ενός παιδιού να παίζει στην παιδική χαρά σάς φαντάζει πολύ φυσιολογική, πόσο αληθινή είναι όμως; Η κίνηση αποτελεί μια φυσική τάση των παιδιών και μάλιστα όσο πιο μικρά σε ηλικία τόσο πιο αυθόρμητα την εκφράζουν.

Μεγαλώνοντας ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια πρόκληση εφόσον φαίνεται πως αρχίζουν να την εγκαταλείπουν! Αιτίες; Οι αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου, η αίσθηση πως δεν είναι όλοι καλοί στα αθλήματα, η απουσία προτύπων αλλά και η απουσία σωματικής δραστηριότητας στην οικογένεια.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Οι άγιοι Ανάργυροι


 
Υπάρχουν τρία ζεύγη Αγίων Αναργύρων. Και στα τρία  αυτά ζευγάρια τα ονόματα αυτών είναι Κοσμάς και  Δαμιανός. Όλοι τους ασκούσαν την ιατρική χωρίς να δέχονται ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες τους και αυτός είναι ο λόγος που καλούνται Ανάργυροι. Στην συνέχεια ακολουθούν οι βίοι των τριών αυτών ζευγών Αγίων.

1. Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός
Αυτοί οι Άγιοι καταγόντουσαν απ' την Ασία. Οι γονείς τους ήταν ευσεβείς και ενάρετοι, και η μητέρα των Αγίων Αναργύρων, η Θεοδότη, αφού έμεινε χήρα συνέχισε την ενάρετη ζωή. Με το παράδειγμα της Θεοδότης, οι Άγιοι Ανάργυροι διδάχτηκαν όλες τις αρετές στον μέγιστο βαθμό. Οι Άγιοι Ανάργυροι  Κοσμάς και Δαμιανός σπούδασαν την ιατρική και κατάφερναν, με την βοήθεια του Θεού, να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και νόσο, είτε μακροχρόνια είτε βραχυχρόνια. Ασχολήθηκαν επίσης και με την κτηνιατρική. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ονομάστηκαν Ανάργυροι επειδή δεν δέχτηκαν ποτέ πληρωμή για τις ιατρικές υπηρεσίες τους από κανέναν ασθενή. Πέρασαν έτσι τη ζωή τους και κοιμήθηκαν ειρηνικά. Τα λείψανά τους ενταφιάστηκαν στην πόλη Φερεμάν.
Η μνήμη τους τιμάται την 1 Νοεμβρίου.

Ιούλιος


Ο μήνας Ιούλιος χρωστάει το όνομά του στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, γιατί αυτός οργάνωσε το απέραντο κράτος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ενοποίησε το πολύχρωμο μωσαϊκό των λαών της.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι αποκαλούσαν τον Ιούλιο Εκατομβαιών, γιατί στη διάρκειά του γίνονταν θυσίες προς τιμή του θεού Απόλλωνα του Εκατομβαίου. Ο ελληνικός λαός τον Ιούλιο το λέει Αλωνάρη, γιατί αυτή την εποχή στα περισσότερα μέρη είναι ο καιρός του αλωνισμού.

Καλό μήνα!