Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα

Οι τρεις Ιεράρχες


Την τιμητική τους έχουν σήμερα 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Γερά δόντια!

Ενημέρωση από οδοντίατρο


Στα πλαίσια του προγράμματος <<Αγωγή Στοματικής Υγείας-Γερά δόντια, Χαρούμενα Παιδιά>> επισκέφτηκαν σήμερα το σχολείο μας οι οδοντίατροι Τασιούλα Βίκυ και Ρίζος Λευτέρης, μέλη του Οδοντιατρικού συλλόγου Πιερίας για να ενημερώσουν τα παιδιά της Β΄τάξης για τη σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων τους.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η διαφορετικότητα στο σχολείο και τη μάθηση




-«Μαμά, γιατί ο Γιάννης είναι πιο ψηλός;»
-«Τα άλλα παιδάκια λένε πως ο Νίκος είναι κακό παιδί»
-«Η Μαρία τελειώνει πάντα τελευταία την ορθογραφία»
-«Στη γυμναστική, με διαλέγουν τελευταίο στο ποδόσφαιρο»

Δε μπορεί, θα έχετε σίγουρα ακούσει το παιδάκι σας να λέει κάτι παρόμοιο γυρνώντας από το σχολείο. Μπορεί ακόμα και οι ίδιοι να έχετε σκεφτεί πως ένα άλλο παιδάκι μπορεί και μετράει πιο γρήγορα, η άλλη μαμά προλαβαίνει και μαγειρεύει με τέσσερα παιδιά, κτλ.
Έχουμε την τάση να νομίζουμε πως κάτι διαφορετικό συμβαίνει με τους άλλους και ξεχνάμε πως κι εμείς οι ίδιοι διαφέρουμε. Το σχολείο, είναι η καλύτερη αφορμή να μιλήσουμε στα παιδάκια για τη διαφορετικότητα!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κοπή πίτας




Έκοψαν σήμερα το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Η κοπή πραγματοποιήθηκε σε γνωστή ταβέρνα της πόλης μας και παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών.
Η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη και το κέφι διάχυτο. Γι αυτό φρόντισαν ο κ. Στάθης, η κ. Φιλιώ, ο κ. Ανέστης, η κ. Μαρία αλλά και άλλα κρυφά ταλέντα που ξεδίπλωσαν κρυφές ικανότητες…

Τα βραχιολάκια μας



 Σήμερα στο μάθημα των εικαστικών φτιάξαμε βραχιολάκια με τη τεχνική “μακραμέ”, με κερόνημα και κορδέλα. Στο επόμενο μάθημα θα τα στολίσουμε με χρωματιστές χάντρες και θα σας τα δείξουμε ολοκληρωμένα!

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια



Όλα είναι ήρεμα μέσα στο σπίτι, ενώ τίποτα δεν προμηνύει την καταιγίδα που έρχεται, ώσπου ξαφνικά: «Μαμάααααα!!!!», η κραυγή της Ελενίτσας αντιλαλεί σε κάθε χιλιοστό του δωματίου! «Ο Γιώργος δε μου δίνει την κούκλα μου!!!», ωρύεται και το πρόσωπό της είναι κατακόκκινο από θυμό. Ο Γιώργος, ξεπροβάλει κλαμένος και κοιτάζει με τα μεγάλα μάτια του που γυαλίζουν μια τη μαμά, μια την Ελενίτσα: «Εκείνη ξεκίνησε πρώτη. Ήρθε στο δωμάτιό μου και άρχισε να πειράζει τα παιχνίδια μου!!!»
Όσοι έχετε μικρά παιδιά, μια τέτοια σκηνή θα πρέπει να φαντάζει μάλλον οικεία. Όλα τα αδέρφια μαλώνουν. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Οι αστείες στιγμές της εκδρομής

Μάθημα χιονοδρομίας

Την Πέμπτη που πήγαμε στο χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου περάσαμε πολύ ωραία και γελάσαμε πολύ. Τα περισσότερα παιδιά προτίμησαν να κάνουν σκι και τα λιγότερα έλκηθρο. Αυτοί που επέλεξαν το σκι έφαγαν πολλές τούμπες, γιατί τα σκι γλιστρούσαν πάρα πολύ.
Σαν φτάσαμε εκεί βάλαμε κάτι βαριές και μεγάλες μπότες και μετά φορέσαμε τα πέδιλα του σκι. Το μάθημα είχε αρχίσει. Το πρώτο που μάθαμε ήταν το φρένο· πώς ονομάζεται και με ποιο τρόπο γίνεται.  Έπειτα ο εκπαιδευτής μας έδειξε πώς να στρίβουμε  και γιατί πρέπει να βάζουμε τα χέρια στα γόνατα και να έχουμε την πλάτη ίσια. Αυτό  διευκολύνει την  ισορροπία μας στο σκι.  Τα παιδιά δεν ήταν εύκολο να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των  εκπαιδευτών γιατί τις άκουγαν για πρώτη φορά. Επίσης μάθαμε, πως όταν θέλουμε να στρίψουμε προς τα δεξιά λυγίζουμε το αντίθετο πόδι, δηλαδή το αριστερό και αντίστροφα., Παρόλα αυτά όμως  καταφέραμε να περάσουμε πάρα πολύ ωραία. Σας μεταφέρουμε μερικά αστεία στιγμιότυπα:

Ενημέρωση


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.  ΠΙΕΡΙΑΣ

 Αγαπητοί γονείς

Σας ενημερώνουμε πως μετά από παρέμβαση του συλλόγου μας η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αποφάσισε να παρέχει

ΔΩΡΕΑΝ  ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αλκυονίδες ημέρες



Ο Ιανουάριος μήνας είναι ο δεύτερος χειμερινός μήνας "η καρδιά του χειμώνα", όπως λέμε, με .έντονα τα καιρικά φαινόμενα χαμηλές θερμοκρασίες, σφοδρούς βόρειους ανέμους και ταραγμένες θάλασσες.
Κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου συνήθως καλοσυνεύει ο καιρός και απολαμβάνουμε για μερικές μέρες μια σχετική καλοκαιρία, μια ανάπαυλα από τα χειμωνιάτικα μπουρίνια. Οι γλυκές αυτές χειμωνιάτικες ημέρες, είναι οι γνωστές «Αλκυονίδες ημέρες», που σύμφωνα με τον πανάρχαιό μας μύθο, πήραν το όνομά τους από την Αλκυόνα, το ψαροπούλι της ακτής που κλωσά τα αυγά του αυτές τις μέρες.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Χιονοπόλεμος




Μετά τη θαυμάσια διαδρομή που πραγματοποιήσαμε με το τελεφερίκ φτάσαμε στην κορυφή του βουνού, από όπου ξεκινάνε την κατάβασή τους οι έμπειροι χιονοδρόμοι. Τρεις συμμαθητές μας, οι οποίοι γνώριζαν καλά το σπορ αυτό, με τη συνοδεία του κ. Κώστα επιχείρησαν με απόλυτη επιτυχία την κατάβαση.

Στο τελεφερίκ




 Μετά το μάθημα σκι που κάναμε με έμπειρους δασκάλους, παραδώσαμε τον εξοπλισμό στο κατάστημα και ξεκινήσαμε με τους δασκάλους μας για τη βάση του τελεφερίκ. Αφού ακούσαμε με προσοχή τις οδηγίες και τις συμβουλές των εκπαιδευτικών μας, κουμπωθήκαμε καλά, και με τη βοήθεια των υπαλλήλων ανεβήκαμε στα καθίσματα δύο δύο.

Στο χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου!

Στο χιονοδρομικό - αναχώρηση
Ξεκινάμε για το μάθημα!


Από μέρες τώρα γνωρίζαμε ότι θα επισκεφτούμε τα τμήματα της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης το χιονοδρομικό της περιοχής μας. Είχαμε προετοιμαστεί προσεκτικά όλοι ύστερα και από τις οδηγίες των δασκάλων της Φυσικής Αγωγής.
Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και προοιώνιζε πετυχημένη εξόρμηση. Η ώρα 08.30 ήμασταν πανέτοιμοι, μέσα στο λεωφορείο, και ξεκινήσαμε.  Η διαδρομή άρχισε να παρουσιάζει ενδιαφέρον όταν αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε στις πλαγιές των Πιερίων και να πλησιάζουμε προς τις χιονισμένες κορυφές. Όταν φτάσαμε τα πάντα ήταν οργανωμένα θαυμάσια από τον κ. Κώστα και γρήγορα βρεθήκαμε ντυμένοι με τον ανάλογο χιονοδρομικό εξοπλισμό. Χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες και 5 δάσκαλοι χιονοδρομίας προσπάθησαν στον περιορισμένο χρόνο που διέθεταν, να μας μυήσουν στα μυστικά του σκι. Ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία και μας άρεσε. Ήταν διασκεδαστικές και κάποιες τούμπες που φάγαμε. Πάντα όμως ήμασταν κάτω από την επιτήρηση των εκπαιδευτών.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ο μπαμπάς μου ο ήρωάς μου

 


Για τα παιδιά, ο μπαμπάς αποτελεί το πρότυπο του ήρωα, έχει δόξα και ακτινοβολία. Έχει, όμως, και μια ανθρώπινη υπόσταση, που οφείλουμε να τους τη θυμίζουμε…

«Με τρόμο βλέπω να πλησιάζει εκείνη η καταραμένη μέρα, που θα καταλάβεις ότι είμαι πολύ μέτριος σκιέρ, άθλιος κολυμβητής, ασήμαντος ποδοσφαιριστής της Κυριακής και το χειρότερο, εντελώς συνηθισμένος πατέρας. Στα έξι σου χρόνια, ο θαυμασμός σου για μένα βρίσκεται στο απόγειό του και όπου να ’ναι έρχεται η ώρα της παρακμής, που τόσο φοβάμαι...».

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

10 χρήσιμες συμβουλές για γονείς


1. Δεν αφήνουμε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χωρίς επίβλεψη ενήλικα τόσο στο σπίτι όσο και σε δημόσιους χώρους.
 2. Να μάθουμε στο παιδί ότι δεν πρέπει να μιλάει σε «ξένους».
 3. Τα παιδιά να γνωρίζουν το ονοματεπώνυμό τους και των γονέων τους, τη διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνό τους (τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να έχουν μαζί τους ένα χαρτί με τις απαραίτητες πληροφορίες)
 4. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας όταν είναι μόνα τους στο σπίτι να κλειδώνουν, να μην ανοίγουν σε αγνώστους και να γνωρίζουν πώς να απαντούν στο τηλέφωνο.
 5. Οι γονείς να γνωρίζουν πάντα πού και με ποιον είναι το παιδί τους.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Δον Κιχώτης




Ο Δον Κιχώτης ήταν ένας  «φαντασμένος» ιππότης. Κατέβαζε από το μυαλό του διάφορες ιστορίες. Του άρεζαν πολύ τα βιβλία για ιππότες, μάγους και όμορφες πριγκίπισσες.

Η Βασιλόπιτα του Β2



Σήμερα η ημέρα ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Πήγαμε στην κουζίνα του σχολείου μας και φτιάξαμε μια βασιλόπιτα! Χρησιμοποιήσαμε αυγά, αλεύρι, ζάχαρη, βανίλια και μπέκιν. Ζυμώσαμε τα υλικά και αφού φουρνίσαμε την πίτα μας βγήκαμε διάλειμμα . Μετά το διάλειμμα πήραμε την πίτα στην τάξη μας, την κόψαμε τη μοιράσαμε και τη φάγαμε.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η κοπή της Βασιλόπιτας στη ΣΤ1



Σήμερα έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στην τάξη μας. Τη φτιάξαμε με τη βοήθεια του κ. Κώστα και της υπόλοιπης τάξης και έγινε καταπληκτική.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας διασκέδασαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες. Αφήσαμε τη Βασιλόπιτα στο φούρνο μέχρι το τέλος του πρώτου διαλείμματος και αφού τη βγάλαμε από το φούρνο την πήραμε και ανεβήκαμε στην τάξη. Την ακουμπήσαμε πάνω στην έδρα της κυρίας και ξεκίνησε η κοπή. Η κ. Ζωή τη γύρισε και τη σταύρωσε τρεις φορές. Τα κομμάτια τα μοιράσαμε από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Παιχνίδι στην παιδική χαρά



Το παιχνίδι είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ανάπτυξης. Μέσα από αυτό το παιδί εξερευνά τον κόσμο, μαθαίνει, παίρνει αποφάσεις, κοινωνικοποιείται, γίνεται ανεξάρτητο, αναπτύσσει την σκέψη και αντίληψή του, οξύνει την φαντασία του, εκφράζεται, μιμείται, μαθαίνει κανόνες.
Ιδιαίτερα, στις μεγάλες πόλεις όπου ο μόνος τόπος που μπορούν τα παιδιά να παίξουν είναι μέσα στο σπίτι, η παιδική χαρά είναι ένας καλός χώρος που προσφέρει στο παιδί απλόχερα όλα τα παραπάνω. Εκεί, ωστόσο , θα συναντήσει κανείς παιδιά ήσυχα, ζωηρά, μικρά , μεγάλα, γονείς υπερπροστατευτικούς και άλλους πιο χαλαρούς. Είναι όπως φαίνεται μία μικρή κοινωνία.
 ΟΦΕΛΗ

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Χρόνια Πολλά στους “Γιάννηδες”


Μετά τη μεγάλη γιορτή των Επιφανείων ακολουθεί αυτή του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή. Ο Ιωάννης ο βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της όποιας εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει δι΄ αποκεφαλισμού.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τα Θεοφάνεια και η καθιέρωσή τους

Με την εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται ένας πλούσιος λατρευτικός κύκλος που η Εκκλησία μας τον ονόμασε «Άγιο Δωδεκαήμερο». Τα γεγονότα που εορτάζονται είναι η κατά σάρκα ...Γέννηση (25 Δεκεμβρίου), η Περιτομή (1 Ιανουαρίου) και η Βάπτιση (6 Ιανουαρίου) του Χριστού
Αρχικά οι γιορτές του Δωδεκαημέρου ήταν μία, τα Θεοφάνεια, η οποία είναι η παλαιότερη Δεσποτική εορτή και από τον 4ο αιώνα αρχίζουν και υπάρχουν περιπτώσεις χωριστού εορτασμού των εορτών Χριστουγέννων και των Θεοφανείων όπως μας πληροφορούν ο Μ. Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Μέγας Αγιασμός

Σ’ ότι αφορά τον Αγιασμό υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις ή λαθεμένες ευλαβείς παραδόσεις και γι’ αυτό κρίνουμε σκόπιμο προς άρση των παρεξηγήσεων να παρουσιασθεί η ορθή διδασκαλία περί του Αγιασμού.

1. Κατ’ αρχήν είναι λάθος η διάκριση του Αγιασμού που τελείται την 5η και 6η Ιανουαρίου σε Μικρό και Μεγάλο Αγιασμό. Και τις δύο ημέρες τελείται ο Μεγάλος Αγιασμός και το Τυπικό της Εκκλησίας μας ορίζει την τέλεση Μεγάλου Αγιασμού μόνο κατ’ αυτές τις δύο ημέρες. Μικρός Αγιασμός ονομάζεται ο αγιασμός της πρώτης κάθε μήνα και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση τελείται. Η τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού και την παραμονή των Θεοφανείων είναι νεότερη συνήθεια με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των πιστών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τηλεόραση, υπολογιστές, κινητά και iPad - Πόση ώρα επιτρέπεται η χρήση τους;


Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, δε συνίσταται η τηλεόραση σε παιδιά κάτω των 2 ετών και προτείνεται μέχρι δύο ώρες για παιδιά πάνω των 2 ετών. Κι αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στους New York Times, όχι για λόγους βλαβερής ακτινοβολίας, αλλά για λόγους μαθησιακούς και αναπτυξιακούς ως επί το πλείστον.
 Στην εποχή μας, βέβαια, δε μιλάμε πια μόνο για τηλεόραση, αλλά και για το Facebook, για την οθόνη του iPhone ή του iPad, την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης που χρησιμοποιείται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ούτω καθεξής.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Είναι αλήθεια πως το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μπορεί να γίνει το κέρας της Αμάλθειας. Ένα τραπέζι γιορτινό, και ιδιαίτερα το πρωτοχρονιάτικο, διακρίνεται από την αφθονία και την ποικιλία. Την πρώτη μέρα του χρόνου όλα πρέπει να παρέχονται πλουσιοπάροχα για να είναι ίδιες και οι υπόλοιπες μέρες του χρόνου
Για να δούμε, όμως, τη διατροφική αξία των φαγητών που προσφέρονται αυτή τη μέρα. Κυρίαρχη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι λαμβάνει η γεμιστή γαλοπούλα. Η γαλοπούλα είναι μια καλή επιλογή από τα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα του κρέατος, δεν αποδίδει πολλές θερμίδες, μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ αν καταναλωθεί χωρίς την πέτσα της, δεν μας δίνει «κακά» λιπαρά. Επίσης, η γαλοπούλα είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο. Όσον αφορά τη γέμιση της γαλοπούλας, αυτή αποτελείται κυρίως από ρύζι, βούτυρο, κιμά, κάστανα, σταφίδες και άλλους ξηρούς καρπούς.

Παραδόσεις για την πρωτοχρονιά στον κόσμο



Την Πρωτοχρονιά γιορτάζουμε σήμερα και περιμένουμε ότι το νέο έτος θα μας φέρει αγάπη, ευτυχία, πλούτη και καλή τύχη. Θεωρούμε πως είναι η στιγμή να ξεφορτωθούμε ό,τι μας βαραίνει, να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να αναθεωρήσουμε τα... κακώς κείμενα. Αντιλήψεις, παραδόσεις και δοξασίες έχει ολόκληρος ο πλανήτης για την πρώτη ημέρα του χρόνου και μάλιστα τις τηρεί ευλαβικά. 

Ιρλανδία:
 Οι ελεύθερες γυναίκες της χώρας ανυπομονούν για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς γιατί είναι η στιγμή που θα τους φέρει την αγάπη της ζωής τους. Βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Επίσης, γενικώς οι Ιρλανδοί πιστεύουν ότι έτσι ξεφορτώνονται την κακή τύχη.